Menü

Az anorexia során felborul a hormonháztartás és hajhullás is kialakulhat

Az anorexia egy nagyon súlyos, és veszélyes betegség, mely pszichés eredetű, és az evészavarok egyik alapvető fajtája. A leggyakrabban olyan fiatal lányoknál jelentkezik, akik túlzott elvárásokkal rendelkeznek, mindig a tökéletesre törekszenek. Emellett nehezen mutatják ki, ha gondjuk van, érzelmeikről nem kommunikálnak. Persze sajnos ugyanez fiúknál is előfordulhat.

Az anorexiában szenvedőknél a legszembetűnőbb tünet a soványság, hiszen ezek a betegek az elhízástól való kóros félelem miatt nem esznek, és minden étkezési lehetőséget visszautasítanak. Ez nagy károkat okozhat, ugyanis az éhezés testhőmérséklet csökkenést, pulzusszám ingadozást, és alacsony vérnyomást eredményez. Emellett gyakran alakul ki szívritmuszavar, a csontok törékennyé válnak a mészhiány miatt, felborul az egész hormonháztartás, és természetesen anyagcsere-zavarok is kialakulnak. Ezen okok miatt pedig a bőr kiszárad, és létrejön nagymértékű hajhullás is.

Az anorexiában szenvedők nem érzékelik magukat betegként

A legveszélyesebb az, hogy sajnos nem gondolják, hogy bármi bajuk is lenne, és egy idő után már magát az éhséget sem érzékelik. Az anorexia nervosa betegségről akkor beszélhetünk, ha a páciens a testsúlycsökkentést saját maga éri el a táplálékfelvétel csökkentésével, diuretikumok, étvágycsökkentők, hashajtók használatával valamint excesszív sportolással. Ilyenkor a testtömegindex 17,5 alá csökken, kialakul az elhízástól való félelem, nők esetében a menstruáció elmaradása.

Súlyos esetekben a testi leépülés akár 30-40%-os is lehet, ami életveszélyes állapotba sodorhatja a beteget, aki akár már járni sem tud, de még mindig az elhízástól retteg, ilyenkor a korházi kezelés már elengedhetetlen. A betegség alapvető kezelésére mindenképpen pszichológus szakorvosra van szükség, valamint családterapeutára és dietetikusra, igazi siker csak így érhető el.

Az anorexia hajhullás mellett hormonális zavarokat is okozhat

A hajhullás is azért alakul ki tünetként, mert az anyagcsere-zavarok és a vér keringésének zavarai miatt a hajhagymák sem kapnak megfelelő ellátást, nem beszélve a hormonális problémáról, mely szintén hat a fejbőrre és a hajra is. Ha sikerül helyreállítani a testsúlyt, és elegendő tápanyag jut a szervezetbe, a betegség által okozott problémák is megoldódnak.

Miután minden visszaáll a természetes kerékvágásba, a hajhullás is megszűnik, de sajnos lehetnek olyan károk, hogy a kihullott részeken nem mindenhol nő új haj, ilyenkor segítségünkre lehetnek a különböző regeneratív terápiák.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.