Menü

A szaunázás jótékony hatásai, betartandó szabályai

Finnországban, ahonnan a szauna ered, évszázadok óta ez a legtermészetesebb egészségmegőrzési módszer. A forró kabin utáni hideg vizes mártózás rendkívül hatásos méregtelenítési mód, azonban nem ajánlott mindenkinek.

Gyakran hallhatjuk, hogy milyen egészséges a szaunázás és hogy mennyi jótékony hatással bír, azt viszont a többség nem tudja, hogy a szaunázásnak saját szabályrendszere, etikettje van.

Meztelen szaunázzunk, vagy ruhában?

A közszaunákban alapelvárás a meztelenség (kivéve Franciaországban és Nagy-Britanniában), azonban Magyarországon, mivel a legtöbb finn szauna koedukált, teljesen elfogadott a fürdőruha használata, ám ez a tevékenység is megkövetel egy etikettet, amivel nem árt tisztában lennünk.

A természetes gyógymódok mindegyikére igaz – így a szaunára is, hogy megvannak a maga szabályai. A szaunázás után fontos a helyes folyadékfogyasztás, hiszen az izzadsággal sok folyadékot veszítünk. Sokat ronthatunk az eredményen, ha a szaunázás előtt vagy a szünetekben iszunk, hiszen így elmarad a várt hatás a szövetekben.

Fontos tehát, hogy a szaunázás UTÁN igyunk, lehetőleg vizet.

Mikor nem javasolt szaunázni?

Többek között magas lázzal járó, gyulladásos megbetegedések, illetve szívelégtelenség esetén, szívinfarktus után legalább fél évig. Vérnyomásproblémákkal sem javasolt, különösen tilos be nem állított magas vérnyomás esetén, valamint veseelégtelenségben szenvedőknek, ahogy pajzsmirigy-túlműködés esetén is kerülendő.

Nem ajánlott szaunázni ittas állapotban és közvetlenül evés után sem, mert ezek a tevékenységek rosszullétet eredményezhetnek. Ne menjünk szaunázni akkor sem, ha fertőző betegségben szenvedünk, mert nem csak saját állapotunkon ronthatunk, hanem másokat is megbetegíthetünk. A szaunázás várandós nők esetében sem javallott, ugyanis a magzat nem tudja leadni a magas hőt!

Minden szauna típus (finn szauna, gőzszauna, infraszauna) más élettani hatásokkal bír – amennyiben szeretnénk rendszeresíteni életünkben ezt a tevékenységet, kérjük ki orvosunk tanácsát.

A legtöbb szauna típus esetében az az általános szabály, hogy 12 év alatti gyerekeknek számára kerülendő tevékenység, hiszen a szauna magas hőmérséklete túlságosan megterhelő a gyerekeknek.

Bár a szauna egészséges, mégsem ajánlott minden nap csinálni, hiszen egy megterhelő tevékenységről van szó. Egy egészséges felnőtt ember ideális esetben hetente 3-4 alkalommal szaunázhat.

Miben más az infraszauna, mint a finn szauna?

A finn szaunával ellentétben az infraszauna esetében nem a levegő, hanem a test melegszik fel, a hatást az infrasugarak fejtik ki.

Az infraszauna használata után fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, de célszerű le is zuhanyozni – nem kell a finn szaunához hasonlóan hideg vizes fürdőt vennünk, de a pólusokat mindenképpen érdemes átöblíteni.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.