Menü

A szaunázás jótékony hatásai, betartandó szabályai

Finnországban, ahonnan a szauna ered, évszázadok óta ez a legtermészetesebb egészségmegőrzési módszer. A forró kabin utáni hideg vizes mártózás rendkívül hatásos méregtelenítési mód, azonban nem ajánlott mindenkinek.

Gyakran hallhatjuk, hogy milyen egészséges a szaunázás és hogy mennyi jótékony hatással bír, azt viszont a többség nem tudja, hogy a szaunázásnak saját szabályrendszere, etikettje van.

Meztelen szaunázzunk, vagy ruhában?

A közszaunákban alapelvárás a meztelenség (kivéve Franciaországban és Nagy-Britanniában), azonban Magyarországon, mivel a legtöbb finn szauna koedukált, teljesen elfogadott a fürdőruha használata, ám ez a tevékenység is megkövetel egy etikettet, amivel nem árt tisztában lennünk.

A természetes gyógymódok mindegyikére igaz – így a szaunára is, hogy megvannak a maga szabályai. A szaunázás után fontos a helyes folyadékfogyasztás, hiszen az izzadsággal sok folyadékot veszítünk. Sokat ronthatunk az eredményen, ha a szaunázás előtt vagy a szünetekben iszunk, hiszen így elmarad a várt hatás a szövetekben.

Fontos tehát, hogy a szaunázás UTÁN igyunk, lehetőleg vizet.

Mikor nem javasolt szaunázni?

Többek között magas lázzal járó, gyulladásos megbetegedések, illetve szívelégtelenség esetén, szívinfarktus után legalább fél évig. Vérnyomásproblémákkal sem javasolt, különösen tilos be nem állított magas vérnyomás esetén, valamint veseelégtelenségben szenvedőknek, ahogy pajzsmirigy-túlműködés esetén is kerülendő.

Nem ajánlott szaunázni ittas állapotban és közvetlenül evés után sem, mert ezek a tevékenységek rosszullétet eredményezhetnek. Ne menjünk szaunázni akkor sem, ha fertőző betegségben szenvedünk, mert nem csak saját állapotunkon ronthatunk, hanem másokat is megbetegíthetünk. A szaunázás várandós nők esetében sem javallott, ugyanis a magzat nem tudja leadni a magas hőt!

Minden szauna típus (finn szauna, gőzszauna, infraszauna) más élettani hatásokkal bír – amennyiben szeretnénk rendszeresíteni életünkben ezt a tevékenységet, kérjük ki orvosunk tanácsát.

A legtöbb szauna típus esetében az az általános szabály, hogy 12 év alatti gyerekeknek számára kerülendő tevékenység, hiszen a szauna magas hőmérséklete túlságosan megterhelő a gyerekeknek.

Bár a szauna egészséges, mégsem ajánlott minden nap csinálni, hiszen egy megterhelő tevékenységről van szó. Egy egészséges felnőtt ember ideális esetben hetente 3-4 alkalommal szaunázhat.

Miben más az infraszauna, mint a finn szauna?

A finn szaunával ellentétben az infraszauna esetében nem a levegő, hanem a test melegszik fel, a hatást az infrasugarak fejtik ki.

Az infraszauna használata után fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, de célszerű le is zuhanyozni – nem kell a finn szaunához hasonlóan hideg vizes fürdőt vennünk, de a pólusokat mindenképpen érdemes átöblíteni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?