Menü

Ezek a laboreredmények és tünetek utalhatnak vashiányra

Mi okozza, ha állandóan fáradtak, kimerültek vagyunk, és egyik téli betegségből esünk a másikba? A válasz a vérünkben van. Mutatjuk, mely laborparaméterek utalnak vashiányra, és honnan tudhatjuk, mennyire súlyos a kialakult hiányállapot.

Ezért nélkülözhetetlen a szervezetünknek a vas

Bár csak 3-4 grammot tartalmaz belőle a felnőttek szervezete, a testi és mentális egészségünk megőrzéséhez feltétlenül szükségünk van vasra. Ahogy más fontos tápanyagot (például a C-vitamint), úgy a vasat sem tudja a szervezet előállítani, csak raktározni, így kívülről, a táplálékkal kell azt bevinnünk. Ha nincsenek feltöltve a vasraktáraink, az a hiány mértékétől függően különböző panaszokat okozhat. Megdöbbentő, de a világon minden harmadik ember vashiányos.

Igen sokfélék lehetnek a tünetek

Az egész szervezet működését megváltoztatja, ha nincs elegendő a vasból. A lassan kialakuló, változatos tüneteket sokszor nehéz összekötni a nyomelem hiányával. Sok esetben nem, vagy csak későn fogunk gyanút, hogy a kimerültség, a sápadtság nem időszakos, a hajunk nem az évszakváltás miatt hullik, vagy nem az edzetlenségünk miatt fulladunk ki, ha lépcsőznünk kell. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a tüneteink vashiányra utalhatnak-e, az itt elérhető tünetellenőrző segíthet eligazodni. Ha vashiányra gyanakszunk, mindenképpen keressük fel az orvosunkat! A vashiány megléte egyszerű laborvizsgálattal igazolható.

Kulcsszavak a laboreredmények megértéséhez

Ferritin: ez a fehérje a vas raktározásában vesz részt, mérhető szintjéből látható, hogy milyen a szervezet vassal való telítettsége. Legkorábban alkalmas a vashiány kimutatására, hiszen kezdetben a hemoglobinszint kórosan még nem csökken.

Hemoglobin: a vörösvértestekben található hemoglobin adja a vér vörös színét. Az oxigén a hemoglobinhoz kapcsolódva jut el a vérkeringéssel a tüdőtől a szövetekig. Mivel alapvető alkotóeleme a vas, így szintjének csökkenése kifejezett vashiányra utal, ilyenkor ugyanis a vasraktárak már kimerülőben vannak.

Vörösvértest: a csontvelőben képződő vörösvértestek felelnek a vér oxigénszállításáért. Súlyos vashiányban alacsony a vörösvértestszám is, ilyenkor már csökken az oxigénszállító kapacitás, ami oxigénhiányos állapot kialakulásához vezethet.

Ezt jelezheti a laborvizsgálat eredménye

Enyhe vashiány

Az enyhe vashiányt az állandó fáradtság jelzi. Ilyenkor még csak a ferritin, azaz a raktárvas szintje csökken. Nőknél 4, férfiaknál 16 mg/l alatti ferritiszint jelezhet enyhe vashiányt, amelynek kezelésére napi 50-100 mg elemi vas bevitelére is szükség lehet.

Kifejezett vashiány

A fáradtság mellett más tünetek is megjelennek: kifejezett vashiánynál előfordulhat hajhullás, körömtöredezés, sápadtság is. Ekkor már a hemoglobinszint is csökken: nőknél 120, férfiaknál 135 g/l alatt hemoglobinérték utal kifejezett vashiányra. Ebben az esetben szintén napi 50-100 mg vas bevitele válhat szükségessé.

Vashiányos anémia

Ha nem kezdjük el időben a hiányzó vas pótlását, eljuthatunk a vashiány súlyos formájához, a vashiányos anémiához. Már a vörösvértest (vvt) szám is csökken, nőknél 4,2, férfiaknál 4,7 T/l alá.

Fáradtság, fejfájás, légszomj, gyakori megbetegedés kísérheti az állapotot. 100-tól akár napi 300 mg vas bevitelére, akár vénás vaspótlásra is szükség lehet.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.