Menü

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

1. Állandó fáradékonyság

Ugyan az állandó fáradékonyság hátterében a mikrotápanyagok hiánya is állhat, de sokszor csak arról van szó, hogy nem megfelelően állítod össze napirended, és életmódbeli változtatásokra van szükséged. Ha egyáltalán nem figyelsz a testmozgásra, akkor itt az ideje, hogy beiktasd azt a mindennapokba. Elég csak 20-30 perc ahhoz, hogy szervezeted oxigénnel telítődjön, és ez által új energiákra lelhess. Arra mindenképpen figyelj, hogy a választott mozgásforma megfeleljen testsúlyodnak és általános egészségi állapotodnak.

2. Rossz állóképesség

Nehezen megy a lépcsőzés? Nem bírod tartani a tempót barátaiddal kirándulások alkalmával? Azonnal megizzadsz a legkisebb aktivitástól is? A rossz állóképesség sajnos együtt jár a mozgásszegény életmóddal. Ez utóbbi a mai kor emberére általában jellemző, hiszen gyakran a nap nagy részét a számítógép előtt töltjük. A választás azonban a Te kezedben van! Minden nap új esélyt jelent arra, hogy javíts állóképességeden. Néha az autó helyett sétálj, a liftezést pedig lépcsőzéssel válthatod ki. A lustaság rossz tanácsadó. Értékeld egészséged, és a lehetőséget arra, hogy aktív életet élhess! Sokaknak nem adatik ez meg. Légy inkább hálás azért, hogy mozoghatsz.

3. Egyre szaporodó súlyfelesleg

Ez biztos jele annak, hogy valamit nagyon rosszul csinálsz. A normál testsúly tartása egészen egyszerű dolog, hiszen csak a kalória bevitelére, valamint annak felhasználására kell figyelned. Ha azonban elkezdenek felkúszni a kilók, akkor érdemes időben észbe kapni. Amennyiben már 20-30 kiló plusszal rendelkezel, akkor is van visszaút, bár kétségkívül nehezebb lesz, mintha már a hízás első jeleinél reagáltál volna. Fontos azonban tudnod, hogy a mozgáson túl étrended átalakítására is szükséged lesz, ha fogyni szeretnél. A szakemberek szerint 70 százalékban múlik a dolog az étkezésen, és csak 30 százalék a testmozgás. Ez utóbbi azonban nem elhanyagolható, hiszen egészséged és jó közérzeted múlhat rajta.

4. Depressziós panaszok

A testmozgás hangulatjavító hatással rendelkezik. Ha folyamatosan szorongsz, nehezen küzdesz meg érzéseiddel és a Téged ért hatásokkal, akkor hasznos lehet szabadidős tevékenységként a testmozgást választanod. Mielőtt azonban elkezdenéd a végeláthatatlan köröket róni a focipálya körül, megfontolást érdemel, hogy milyen mozgás áll közel hozzád. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a mozgásra is úgy gondolnak, mint egyfajta teljesítménykényszerre, holott éppen az ellenkező célt szolgálná az. Az úszással biztosan nem lőhetsz mellé, de akár egy hosszas séta, túrázás is jó választás lehet a természetben. Kezdd kicsiben, és egy idő után növekszik majd mozgásigényed.

5. Állandó ülőmunka

Sokakat érintő probléma, melyen megélhetési okokból nehéz változtatni. Amit tehetsz, az szabadidőd tudatos és hatékony eltöltése. Természetesen a pihenésnek is megvan a maga helye, az én-idő keretein belül arra szintén érdemes időt fordítani. Kedvenc sorozatod aktuális epizódja viszont csak akkor jelent majd lelkiismeret-furdalás nélküli élményt, ha előtte odafigyeltél az egészségedet szolgáló testmozgásra is. Ne feledkezz meg arról, hogy legalább félóránként állj fel, mozogj kicsit, igyál egy pohár vizet, ezzel megtörve a folyamatos azonos testtartást.

6. Hátfájás

Az ülő munkavégzés tipikus hátulütője a hát-és derékfájás. Ugyan az ergonomikusan kialakított íróasztal és szék nagy segítséget jelenthetnek, de az ülés az mégiscsak ülés. Hasznos lehet, ha derekadat megtámasztod egy párnával vagy pléddel, így a helyes testtartásra kényszeríted majd magad.

A vállfájdalmak nem csak feszültségre utalhatnak, hanem a helytelen tartásra, a görnyedésre és a sokakat érintő gerincferdülésre szintén. A masszázs és a mozgás remek választásnak bizonyulnak azok számára, akik ellensúlyoznák az órákon át tartó ülést.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.