Menü

Edzeni éhgyomorra? Pro és kontra

Ha azt szeretném, hogy reggelig vitatkozzunk, akkor remek téma lenne ehhez a mai, ám inkább vita helyett a pro és kontra érveket szeretném górcső alá venni, amiből mindenki levonhatja a számára legigazabb verziót. Jó reggel éhgyomorra edzeni vagy hatásosabb étkezés után tápanyagokkal feltöltve?

Edzés éhgyomorra – nyilván erre is és az ellenkezőjére is lehet érveket felsorakoztatni, "tudományosan" alátámasztott eredményeket felmutatni, „kinek mi vált be” véleményekkel vitatkozni, de ez sokszor indulatokat vált ki, pedig ez egy érdekes téma, amiben mindkét oldal helytálló érvekkel tud vitázni.

Nézzük hát tárgyilagosan a dolgokat!

Alapszabály, hogy minden kutatásra kis kereséssel lehet találni egy olyan ellenpéldát, ami pont Mi a helyzet az éhgyomorra történő edzéssel?

Az éhgyomorra történő edzésnek is vannak előnyei, ugyanis egy kutatás szerint az éhgyomri sport elősegíti a zsírvesztést, és javítja az inzulinérzékenységet is.

Ha valaki bírja az éhgyomorra történő edzést, akkor érdemes tenni egy próbát vele.

Mikor javasolt inkább tápanyaggal feltöltve, étkezés után edzeni menni?

Például akkor, ha a tömegnövelés és/vagy a teljesítmény maximalizálása a cél, akkor lehet, hogy jobban jár az, aki eszik valamit edzés előtt (természetesen minőségi és tápanyagdús ételeket értünk ezalatt)

Vannak olyanok, akik kifejezetten rosszul reagálnak az éhgyomri edzésre, üres gyomorral ők rosszul érzik magukat, esetleg úgy érzik elájulnak, nincs erejük, energiájuk, ezt az alacsony vércukorszint okozhatja, mások gond nélkül bírják, nem vagyunk egyformák.

Van egy harmadik csoport is, akik azt vallják, étkezni sport előtt nem, de egy kis BCAA-t, vagy izotóniás italt elkortyolnak edzés előtt.

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy az illető mit és mennyit, illetve mikor evett előző este vacsorára.

Este nyilván lefekvés előtt, ha valami fehérjeforrást és némi szénhidrátot még eszünk és úgy térünk aludni, akkor a szervezetnek van mihez nyúlnia, hiszen az izmokban még ottvan a glikogén, amit a szervezet akkor használ fel, amikor gyors energiára van szüksége.

Lényegében egyáltalán nincsen baj azzal, ha éhgyomorra edzünk reggel, ha ezt bírjuk és nem esik le a vércukorszintünk tőle, akkor kipróbálhatjuk. Attól nem kell félni, hogy izmot veszítünk, mert ezzel nem fogunk, pláne, ha legurítunk előtte egy kis BCAA-t.

A baj mindig akkor van, ha mások véleményére adunk és nem a saját szervezetünk jelzéseire hallgatunk. Nincs két egyforma ember, mindenkinek más válik be, ezt ne feledjük!

Amire a másik esküszik, az nekünk talán nem olyan jó. Próbáljuk ki mindkét eshetőséget és vonjuk le a következtetéseket magunknak.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.