Menü

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A megfázás, influenza és egyéb légúti megbetegedések velejárója a köhögés, az orrfolyás, orrdugulás, torokfájás. Ezekre számtalan házi gyógymód létezik, s érdemes ezekkel kezdeni a gyógyulást, mielőtt antibiotikumra kerülne a sor, ám van, amikor egymást érik a megbetegedéses időszakok, s pár nap ovit újabb betegállomány követ, főleg azokban a családokban tud ez „izgalmas” időszak lenni, ahol több gyermek is van, akik elkerülhetetlenül átadják egymásnak a betegségeket.

A hosszan tartó, nem múló köhögés ellen számtalan házi praktikát bevethetünk, amit jó szívvel javaslok az az otthonunk páratartalmának mérése, megfigyelése. Fűtésszezonban gyakorta száraz a levegő a lakásban, s ez is közrejátszik abban, ha nem múlik a száraz köhögés.

Párásító, párologtató használatával ezen segíthetünk, s az is jó módszer, ha a folyadékba sót teszünk, vagy illóolajokat csepegtetünk. A légúti betegségekre ajánlott illóolajok hatásosak és segítenek, hogy a család nyugodtan át tudja pihenni az éjszakákat.

Nálunk 40-50%-os a páratartalom, ami alacsony, így minden éjjel kapcsolom a párásítót és próbálok változtatni a szoba páratartalmán.

Sokszor találkozhatnak a kisgyerekesek azzal a problémával is, hogy alvás közben, fekvő helyzetben felerősödik a gyermek köhögése. Ha egy kicsit megemeljük a felsőtestét egy párna segítségével, enyhíthetünk a bajon.

Amikor megfázással, köhögéssel küzdünk, próbáljuk az esti/reggeli kakaó helyett teával itatni a kicsit, a tejes készítmények ugyanis mind nyákképzők és nem segítik a gyógyulást. Etessünk a gyerekkel sok gyümölcsöt, savanyú káposztát, sütőtököt, céklát, sárgarépát immunerősítés céljából.

A köhögés, a torokfájás, az influenza egyik legjobb ellenszere a méz. A méz fogyasztása köhögéscsillapító hatású, így ezt sem véletlenül javasolják torokfájás esetén. Teába, limonádéba is keverhetjük, de csak úgy magában, kanalanként is fogyaszthatjuk.

Teák közül a legjobb a hársfatea, a bodza, a kamilla és a csipkebogyó. Nagyanyáink a hagymateára esküsznek: hagymából és pirított cukorból álló főzetet készítettek, majd leszűrték és naponta ötször egy-egy decilitert ittak belőle.

Alkalmazom és hatásosnak gondolom köhögéskor a disznózsírt, mellyel a gyermekem mellkasát, hátát szoktam az esti lefekvés előtt bekenni, majd trikót és végül pizsamát húzni rá. Elmondhatom, hogy nagyon sokat segít. (tudni kell, hogy láz esetén ezt nem szabad alkalmazni)

Azt gondolom bármely említett praktika, házi gyógymód, párásítás, mézfogyasztás, hagymatea, alvási szokások, illóolajok, disznózsír használata megér egy próbát, mielőtt gyógyszerhez, antibiotikumhoz nyúlunk. Ha más megoldás nem segít, s kénytelenek vagyunk végül orvosi utasításra gyógyszert adni, akkor pedig ne felejtsük el semmiképp sem, hogy kiegészítésképp fontos a probiotikum fogyasztása is.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.