Menü

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.

A lumbágó okai a gerincet mozgató és összetartó izomzat, kötő- és támasztószövetek mikrosérülései, melynek következtében steril gyulladás következik be. Pontosabb okát az esetek háromnegyed részében nem sikerül kideríteni.

Röntgenvizsgálattal a spondilózis, spondilolisztézis, csontvelő daganatok egyes formái (myeloma multiplex), a Bechterew-kór, prosztata vagy emlőrák csontáttétei, stb. nagy biztonsággal kizárhatók.

Ha a röntgenvizsgálat nem alkalmas a feltételezett alapbetegség kizárására, magasabb felbontóképességű számítógépes rétegvizsgálat (CT) vagy nukleáris mágnesrezonancia vizsgálat (MRI) lehet segítségünkre a háttérben meghúzódó betegség azonosítására.

Csont-szcintigráfia. Radioaktív izotóp mikroszemcsék intravénás beadásával a csontváz láthatóvá tehető. A csont saját falósejtjei ugyanis a szemcséket felveszik. Az izotóp gamma-sugarakat bocsát ki, melyek erre a célra készített képernyőn felvillanásokat váltanak ki. Ezekből a sűrű felvillanásokból áll össze a szcintigráfiás kép. Főként csontáttétek kutatására használt módszer.

Az isiász szindrómától való elkülönítés elektromyográfia segítségével lehetséges, mellyel mérni tudjuk az idegek ingerületvezetését és az izmok válaszát az impulzusokra. Lumbágóról ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha az ülőidegfonat becsípődését kizártuk.

A lumbágó tünetei, kórlefolyása

A lumbágó egyetlen tünete a deréktáji fájdalom, főként az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont kapcsolódásánál. A fájdalom általában aszimmetrikus. A beteg felállva nem tud kiegyenesedni, olyan testhelyzetet vesz fel, amellyel a fájdalmas oldalt megpróbálja tehermentesíteni ("antalgiás tartás"). Mivel mozgásra a fájdalom fokozódik, a hosszú hátizmok feszülése (defense, e: defanz) próbálja akadályozni a gerinc mozgását. Ez az izomfeszülés jól kitapintható.

A lumbágó (ha nincs mögötte komolyabb szervi betegség), jóindulatú. Megfelelően kezelve 1-2 hét alatt biztosan meggyógyítható. Amennyiben hátterében súlyos betegség áll, a prognózis természetesen komolyabb.

A lumbágó kezelése

A kezelés célja a fájdalom, az izomfeszülés (defense) oldása és a steril gyulladás megelőzése.

Nem szteroid gyulladásgátlók (ibuprofen, indometacin, stb.), gyomorpanaszok esetén noramidazofén, paracetamol jöhet szóba.

COXIB-ok: A ciklo-oxigenáz II bénítók olyan nem szteroid gyulladásgátlók, melyek esetében nem kell számolni a hagyományos készítmények mellékhatásaival. Mivel meglehetősen drágák, csak nagyon indokolt esetben írhatja fel az erre felhatalmazott szakorvos.

Szteroid injekció: Szteroid és érzéstelenítő injekció adása is hozzátartozik a szájon át szedett gyógyszerekkel nem kontrollálható esetek gyógyításához.

Hideg és meleg borogatással a gyulladás és az izomgörcs természetes úton is enyhíthető. Fontos, hogy az első 48 órában meleget ne alkalmazzunk, mert az fokozhatja a gyulladást és a fájdalmat.

Elektromos ingerlés: Ma már mindenki könnyen elérhető az ún. TENS készülék olyan készülék (TENS =transcutaneous electrical nerve stimulation), mely az idegek elektromos ingerlésével képes csökkenteni a fájdalmat.

Fizikoterápia: A heveny szakasz megszűntével megfelelően képzett szakember segíthet olyan gyakorlatok elsajátításában, amelyek segítségével a kiújulás megelőzhető. Cél a hátizomzat megerősítése és a helyes testtartás elsajátítása.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.