Menü

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát, így sajnos ilyenkor 1 órával kevesebbet alszunk.

Az óraátállítás története 1916-ig nyúlik vissza, az USA vezette be a nyári időszámítást, mégpedig energiatakarékossági okok miatt. Ezt hamarosan átvette a Föld számos országa is, beleértve Magyarországot is. Nálunk nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor nem volt óraátállítás. A nyári időszámítást Európában az Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette. Az óraátállítás előnyei-hátrányai vitatottak.

Előnyei az energiatakarékosság mellett például, hogy egy órával több természetes világítás örömeit élvezhetik mindazok, akik a nappaljaik nagy részét irodákban, gyárakban, iskolákban töltik. Ők a munkaidő befejeztével még természetes fény mellett élvezhetnek szabadtéri programokat vagy szabadtéri munkákat. Az USA-ban előnyként említik, hogy az óraátállítás által csökkentek a bűnesetek.

Az átállásnak vannak ellenzői is, a másik oldal vitatja a fent említett előnyöket, ők felvetik újra és újra az óraátállítás emberi szervezetre gyakorolt esetleges negatív hatását. Az új időszámításhoz való hirtelen alkalmazkodás szerintük megterheli az idősek és gyerekek szervezetét, bioritmusát.

Tavaly ősszel egy kérdőíves kutatás felmérte a magyarok hozzáállását, és a válaszok szerint a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól, valamint többen jelezték, hogy hetekig nem tudják kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik időzónát preferálná a többség, már kevésbé látható ilyen egyetértés, ugyanis 46% a nyárit, míg 35% a téli időszámítást tartaná meg.

Milyen problémák adódhatnak az óraátállításból? Jelentkezhetnek alvászavarok, fáradtság, depresszív hangulat, a szívfrekvencia ingadozása, a koncentrálóképesség csökkenése, ingerültség, étvágytalanság, illetve emésztési problémák.

Az téli időszámításra való átállás főleg az időseket, gyermekeket és a betegeket viseli meg, mert ők nehezebben alkalmazkodnak az óraátállításhoz. Számukra különösen megterhelő az évi kétszeri átállás.

Mennyi időt igényel az átállás?

Egy átlagos, egészséges szervezetnek kb. egy vagy két hétre van szüksége, míg megszokja a változást, ám egyes statisztikák szerint az emberek 8,5-12%-a fordul orvoshoz az óraátállítás miatti egészségügyi problémákkal, főleg, amikor a nyári időszámításra váltunk át, ekkor ugyanis sokaknak nehéz az elalvás és altatóra van szükségük.

Mit tehetünk, hogy könnyebben átvészeljük ezeket az időszakokat?

Lefekvés előtt három órával már ne együnk nehéz ételeket és ne fogyasszunk kávét, teát, sem semmilyen más élénkítő hatású italt. Segíthet a jóga, a meditáció, televíziónézés helyett az olvasás.

Különösen fontos, hogy akik nehezen viselik az óraátállítást, ők lehetőleg egyáltalán ne, vagy fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

Jelenleg az Európai Unióban folyik az óraátállítás megszüntetésének egyeztetése. Habár az egyeztetés zajlik, egyelőre még nem született döntés az ügyben. Ezért a közeljövőben továbbra is számítani kell az évente kétszeri óraátállításra.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.