Menü

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát, így sajnos ilyenkor 1 órával kevesebbet alszunk.

Az óraátállítás története 1916-ig nyúlik vissza, az USA vezette be a nyári időszámítást, mégpedig energiatakarékossági okok miatt. Ezt hamarosan átvette a Föld számos országa is, beleértve Magyarországot is. Nálunk nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor nem volt óraátállítás. A nyári időszámítást Európában az Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette. Az óraátállítás előnyei-hátrányai vitatottak.

Előnyei az energiatakarékosság mellett például, hogy egy órával több természetes világítás örömeit élvezhetik mindazok, akik a nappaljaik nagy részét irodákban, gyárakban, iskolákban töltik. Ők a munkaidő befejeztével még természetes fény mellett élvezhetnek szabadtéri programokat vagy szabadtéri munkákat. Az USA-ban előnyként említik, hogy az óraátállítás által csökkentek a bűnesetek.

Az átállásnak vannak ellenzői is, a másik oldal vitatja a fent említett előnyöket, ők felvetik újra és újra az óraátállítás emberi szervezetre gyakorolt esetleges negatív hatását. Az új időszámításhoz való hirtelen alkalmazkodás szerintük megterheli az idősek és gyerekek szervezetét, bioritmusát.

Tavaly ősszel egy kérdőíves kutatás felmérte a magyarok hozzáállását, és a válaszok szerint a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól, valamint többen jelezték, hogy hetekig nem tudják kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik időzónát preferálná a többség, már kevésbé látható ilyen egyetértés, ugyanis 46% a nyárit, míg 35% a téli időszámítást tartaná meg.

Milyen problémák adódhatnak az óraátállításból? Jelentkezhetnek alvászavarok, fáradtság, depresszív hangulat, a szívfrekvencia ingadozása, a koncentrálóképesség csökkenése, ingerültség, étvágytalanság, illetve emésztési problémák.

Az téli időszámításra való átállás főleg az időseket, gyermekeket és a betegeket viseli meg, mert ők nehezebben alkalmazkodnak az óraátállításhoz. Számukra különösen megterhelő az évi kétszeri átállás.

Mennyi időt igényel az átállás?

Egy átlagos, egészséges szervezetnek kb. egy vagy két hétre van szüksége, míg megszokja a változást, ám egyes statisztikák szerint az emberek 8,5-12%-a fordul orvoshoz az óraátállítás miatti egészségügyi problémákkal, főleg, amikor a nyári időszámításra váltunk át, ekkor ugyanis sokaknak nehéz az elalvás és altatóra van szükségük.

Mit tehetünk, hogy könnyebben átvészeljük ezeket az időszakokat?

Lefekvés előtt három órával már ne együnk nehéz ételeket és ne fogyasszunk kávét, teát, sem semmilyen más élénkítő hatású italt. Segíthet a jóga, a meditáció, televíziónézés helyett az olvasás.

Különösen fontos, hogy akik nehezen viselik az óraátállítást, ők lehetőleg egyáltalán ne, vagy fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

Jelenleg az Európai Unióban folyik az óraátállítás megszüntetésének egyeztetése. Habár az egyeztetés zajlik, egyelőre még nem született döntés az ügyben. Ezért a közeljövőben továbbra is számítani kell az évente kétszeri óraátállításra.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.