Menü

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

Milyen betegségeket kaphatunk el a házi kedvenceinktől és milyen tüneteik vannak ezeknek?

Gyakori például, a férgesség. Ilyenkor a leggyakoribb tünet a hányinger, a hányás, a hasmenés, az étvágyvesztés, illetve a súlycsökkenés. A macskák és a kutyák leggyakrabban bélférget, horogférget hordoznak, nem véletlenül hallottuk sokat gyerekként és mondjuk el mi is a gyerekeknek, hogy állatokkal való érintkezés után mindig alaposan mossunk kezet.

A paraziták gyakoribbak kismacskákban, kiskutyákban, illetve olyan állatoknál, akik sok időt töltenek a szabadban. Mivel az állatok székletében szaporodnak, alomtakarítás, illetve a széklet felszedése során érdemes óvatosnak lenni.

A férgesség tünetei embernél és állatnál általában hasonlóak, hasmenés, köhögés, hasfájás, véres széklet, fogyás, fáradékonyság. A férgek időnként a székletben is jól láthatóak.

Bőrbetegségeket, ótvart is elkaphatunk az állatoktól, ilyenkor viszkető, piros, hámló kiütéseket tapasztalhatunk, ezért fontos, hogy mindenképpen alaposan fertőtlenítsünk mindent, amivel a kedvencünk érintkezett.

Babavárás alatt nagyon féltem tőle, mert rendkívül veszélyes, a macskák székletével terjedő toxoplazmózis nevű betegség. Tünete izomfájdalom, láz, fejfájás, görcsök, zavarodottság, hányás és hasmenés lehet. Mivel a hordozó állatok nagyon gyakran tünetmentesek, fontos, hogy mindig legyünk nagyon körültekintőek, mikor az almot takarítjuk vagy az állat székletével érintkezhetünk (például kerti munka során) - ez különösen kismamákra érvényes.

Gyógyszeres kezelésre az esete nagy részében nincs szükség, ritkábban antibiotikummal gyógyítható.

A leptospirózis tünetei hasonlóak az influenzáéihoz - láz, fejfájás, izomfájdalom, hasmenés, hányinger és hányás jelentkezhet. Elég komoly bakteriális fertőzésről van szó, amely vízzel, illetve vizelettel terjed. Leptospirózis ellen létezik oltás, amelyet érdemes beadatni a kutyáknak. Szintén létezik oltás veszettség ellen, amelyet mindig adassunk be állatainknak.

A veszettség tünetei közé az agresszív viselkedés, a nyáladzás, a görcsök, az egyensúlyvesztés és a bénulás tartozik. Általában fertőzött állat harapásával terjed, és csak emlősökre veszélyes. Ha kóbor állat harap meg minket, akkor azonnal menjünk orvoshoz, mert kezelés nélkül a veszettség emberre is halálos.

Szalmonella állatoktól?

Meglepő módon nemcsak a rosszul tárolt, romlott majonéztől kaphatjuk el a fertőzést, egy felmérés szerint ugyanis a hüllők több mint háromnegyede hordozza a szalmonellát, gyakorta úgy, hogy semmilyen tünetet nem mutatnak. Ha teknősöket, kígyókat tartunk háziállatként, azonnal mossunk kezet, miután elláttuk őket. A terráriumukat rendszeresen fertőtlenítsük.

Az állattartás számos örömteli pillanatot tartogathat, ugyanakkor nagy felelősség is, azonban a betegségek jó része szerencsére közel sem súlyos, és megfelelő higiéniás szabályok betartásával meg is előzhető.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.