Menü

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

A jojó-effektus oka, az önsanyargató diétában keresendő. A klasszikus fogyókúra valamiért úgy él a fejekben, hogy “fél évig kibírom, és minden mehet úgy, mint régen…”.

És hogy mi a baj ezzel a felfogással? Többek között az, hogy lelassul az alapanyagcseréd.

Kijelenthetjük tehát, hogy az önsanyargató diéta egy eleve kudarcra ítélt hadművelet. Ha már jártál ebben a cipőben, biztosan te is megfigyelted, hogy az ilyen típusú diéta alatt az ember fokozottan fogékony az illatokra. Ennek hozományaként akár kilométerekről is képes vagy kiszimatolni a kürtöskalácsost, ha pedig elcsábulsz, lőttek a diétának.

Ilyenkor egy klasszikus “egy picit bűnözhetek, mert megérdemlem”-típusú pszichológiai folyamat játszódik le az emberben. Amikor ugyanis elcsábulsz, és beleharapsz a kedvenc ételedbe, legyen az pizza, lasagne vagy bármi, a tested és az agyad dopamin-mámorban úszik.

Ez a - szexuális hasonlattal élve orgazmikus érzés - azonban pont annyi ideig tart, amíg az ételt fogyasztod. Utána jön a bűntudat, az önmardosás, a még nagyobb önsanyargatás, majd az ismételt elcsábulás. Ez pedig pedig periodikusan, és egyre gyakrabban ismétlődik, amikor is átcsap az “á, már úgyis mindegy!”-fázisba.

Itt ér véget a diéta, és itt kezdődik a jojó-effektus és a gyors visszahízás.

A jelszó: önuralom és életmódváltás

Az elhízás (ha nem genetika, vagy betegség útján alakult ki), akkor a többletkalória számlájára írható. Ha például férfiként, folyamatos jelleggel, napi 2000 kalóriákat fogyasztasz úgy, hogy nem mozogsz, és nem figyelsz oda a megfelelő étkezésre, akkor hízni kezdesz. A fogyás tehát ennek ellentétjeként lehetséges: kevesebb kalóriát kell bevinned, mint addig és többet kell mozognod.

Ehhez persze önuralom szükséges. A jojó-effektust ugyanis egyetlen módon kerülheted csak el: tudatosan kell étkezned, és többet kell mozognod. A másik fontos dolog, hogy nem lehet egyből pezsgőt pukkantani, ha lefogytál, ugyanis a neheze még csak utána jön. Sokkal nagyobb kihívás ugyanis megtartani a súlyt, mint lefogyni.

A már fent említett mozgással és életmódváltással is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Ezeket azonban tovább fokozhatod különféle táplálékkiegészítőkkel.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.