Menü

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

A 112-es segélyhívó szám 2014 óta működik Magyarországon. 2017 végétől már az összes olyan telefonhívást itt fogadják, amelyekkel korábban a mentőket (104-es), a tűzoltókat/katasztrófavédelmet (105-ös) vagy a rendőröket (107-es) lehetett elérni. Könnyebbség, hogy így csak egy telefonszámot kell megjegyezni.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható, a legtöbb mobiltelefonon a billentyűzár feloldása és hálózat nélkül is.

Mit kell tudni a segélyhívó használatáról?

Első és legfontosabb, hogy csak vészhelyzetben szabad hívni! A 112-es telefonszámot a többi segélyhívószámhoz hasonlóan akkor kell hívni, ha emberi élet van veszélyben, az anyagi javakat vagy a természeti környezetet súlyos kár fenyegeti. Ilyen például egy közlekedési baleset, egy betörés vagy ha lángra kap egy épület. A segélyhívó szám életet menthet, ezért a vonal indokolatlan hívása és foglalása terheli a rendszert, ezért a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, mely pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

Minden esetben azonosítsuk magunkat! Amint fogadja a hívásunkat az operátor, el kell mondanunk a nevet és azt a telefonszámot, amiről beszélünk.
Röviden vázoljuk a helyzetet! Az operátor nem fog tudni segíteni, ezért neki hiába magyarázzuk részletekbe menően a helyzetet, viszont gyorsan tovább tud kapcsolni az illetékes emberhez. Röviden mondjuk el, mi történt.

Adjuk meg a pontos címet! A lehető legpontosabban közöljük, hogy hová kell mennie a segítségnek. A 112-es segélyhívó számra érkező hívásokat az operátorok nem helyben, hanem két országos központban (Miskolcon, illetve Szombathelyen) fogadják. Fontos elmondani a város nevét, irányítószámát, Budapesten a kerületet. Nem elég annyi, hogy „Kossuth utca”, hiszen abból bármennyi is lehet az országban.

Válaszoljunk az operátor kérdéseire! Előfordulhat, hogy az operátornak még további információra van szüksége ahhoz, hogy a megfelelő szakemberhez irányíthasson, ezért próbáljunk meg a lehető legpontosabban, legtömörebben válaszolni.
Várjuk meg a kapcsolást! Az operátor tovább fog kapcsolni a megfelelő szakemberhez az esettől függően a mentőkhöz, tűzoltókhoz vagy a rendőrökhöz és előfordulhat, hogy újra rá fognak kérdezni az elmondottakra.

Ha tehetjük, maradj a helyszínen! Ha nem vagyunk közvetlen vészhelyzetben, akkor a helyszínen várjuk meg a segítséget és ha szükséges kezdjük meg az újraélesztést, elsősegélynyújtást – ehhez segítséget ad a mentésirányítás,

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A mentők elérhetőek az ingyenes letölthető „ÉletMentő” applikációval is, melyen keresztül segítséget lehet kérni egyetlen gombnyomással.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!