Menü

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Rengeteg szépségápolási irányvonalat ismerünk, mindenkinek más lesz hatásos, hiszen nem vagyunk egyformák, viszont van egy, amit mindenkinek érdemes kipróbálni. Azt tudjuk, hogy a nyári meleg időszakokban fokozottan oda kell figyelni a vízfogyasztásra, de a többi évszakban is tekintettel kell lennünk testünk folyadék igényére.

Japánban és Ázsia különböző területein már évszázadok óta közismert gyógymód a vízkúra. Az elv azon alapszik, hogy a víz egyébként is szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy, hogy mikor és mennyit iszunk. Az ivás időpontja nagyon fontos. Először reggel, rögtön az ágyból való kipattanás után (már, akinek ez megy egyből) le kell önteni 6-7 deciliter vizet. A víz legyen szűrt víz, de figyeljünk arra, hogy ne legyen belőle minden fontos ásványi anyag és só kipucolva.

Ez a mennyiség először nagyon soknak tűnik, de napról napra lehet növelni az adagokat, egészen 1-1,5 liter vízig. Azután legalább háromnegyed órát nem szabad se inni, se enni, csak a 45 perc lejárta után lehet reggelizni. Napközben is lehet ezt a folyamatot követni, de csak úgy, hogy se a nagy mennyiségű víz elfogyasztása előtt, se utána egy órán át nem szabad enni. Na, de miért is jó nekünk ez?

Testünk 60-70%-a vízből áll, akár lehetnénk gondolkodó uborkák is. Éjszaka a szervezet töltődik, megpróbálja lebontani és kilökni magából a méreganyagokat, számára felesleges dolgokat, amihez a víz elengedhetetlen, hiszen átmossa a szervezetet, azaz gyorsítja az anyagcserét. Megújulnak a sejtek, a vérlemzekékre és az izmokra nagyon jó hatással lesz. Csökken a fejfájások intenzitása és kevesebbszer is fogunk vele küzdeni. Az emésztést is segíti, hiszen szó szerint mosást rendez, ezáltal nem csak a gyomor, hanem a belek is fellélegezhetnek és a puffadástól is elköszönhetünk.

Csökkenteni fogja a vérnyomást, enyhíteni fogja a cukorbetegség és az ízületi gyulladások tüneteit, és mindezek mellett ragyogóvá és egészségesebbé teszi a bőrt és a hajkoronát. A húgyutak is köszönetet fognak mondani, mivel onnan is könnyebben távoznak a baktériumok, vagy még megtelepedni sem igazán lesz esélyük. Szabad pár hét után pihenőt tartani, de mindenképp érdemes a napi rutinba beépíteni, csak jót teszünk magunkkal.

A japánok arról is híresek, hogy egészségmegőrző és gyógyító technikáik nem a gyógyszereken alapszanak, hanem hagyományos, természetes módszereket alkalmaznak, ezen az elven működik a vízkúra is. Figyeljünk a vízfogyasztásunkra és arra is, hogy mikor iszunk, ezzel segíthetjük szervezetünk mindennapos regenerációját.

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.