Menü

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye. A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy rendszeresen figyeljék az UV-sugárzásról szóló tájékoztatókat.

A napsütés egészségre gyakorolt pozitív hatása, a D-vitamin pótlásában betöltött szerepe is megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor tény, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a melanomás megbetegedések és halálozások száma.

Bár a napsugárzásnak számos pozitív hatása van, de a túlzott napozás egyértelműen veszélyes, a túl erős UV-sugárzás ugyanis számos betegség kialakulásának kockázatát növelheti.

Az elmúlt másfél évtizedben országos szinten jelentősen nőtt a bőrrákos megbetegedések száma, csaknem megduplázódott. A szakemberek szerint erre magyarázat lehet a túlzott szoláriumozás és a napozás. A szolárium használatát több országban 18 éves kor alatt tiltják is.

Az ultraviola sugárzás igen komoly káros hatással lehet bőrünkre és általános egészségünkre egyaránt.

Melyek a napégés tünetei?

A napégés súlyossága többféle lehet. Az enyhe fokú leégés során bőrpír jelentkezhet, ilyenkor a bőr érzékennyé válik, de akár égésszerű érzés vagy fájdalom is jelentkezhet. Nagyobb mennyiségű sugárzás esetén klasszikus égési sérüléshez hasonlítanak a tünetek, így például akár hólyagok is megjelenhetnek a bőrön. Igen súlyos esetben a leégés hőgutához vezethet.

Vigyázzunk a szemünkre!

Az UV-sugárzás szürkehályogot és zöldhályogot is okozhat, ha nem vigyázunk a szemünkre, ugyanis a szem körüli bőr és a kötőhártya tartós napfény-kitettsége daganatok kialakulását indíthatja meg.

Az erős, illetve hosszan tartó UV fény-hatás a szemet számos anatómiai területen károsíthatja, ennek kivédésére nagy felszínű, megfelelő minőségű UV szűrővel ellátott szemüveg viselése már kisgyermekkortól javasolt a szabadtéri tevékenység végzése során.

Korai bőröregedés.

A káros ibolyántúli sugárzás hozzájárulhat a korai bőröregedéshez is. Ezen káros sugarak roncsolják a bőr kollagén- és elasztinrostjait, amelyek a bőr feszességét és rugalmasságát biztosítják. A túlzott napozás következményeként az elveszítheti rugalmasságát, és ráncok, foltok, bőrszárazság jelenhetnek meg.

Hogyan hat az UV-sugárzás az immunrendszerre?

A túlzott ultraibolya sugárzás hatására az immunrendszerünk gyengülhet. Az UV-sugarak blokkolják vagy gátolják az immunsejtek aktivitását, ami csökkenti a test képességét a kórokozók elleni küzdelemben.

Az UV-sugárzás káros hatásai ellen hogyan védekezhetünk?

Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, viseljünk védőruházatot, kalapot és szemüveget, ne tartózkodjunk a napon a déli – kora délutáni órákban, keressük az árnyékos helyeket és igyunk elegendő folyadékot.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.