Menü

Az önfenntartó tanyák: A fenntartható életmód újraéledése

  • Dátum: 2024.05.30., 06:55
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a fenntartható életmód, és az önfenntartó gazdálkodás. Ezen tanyák a természetes erőforrások, és a környezetbarát módszerek hatékony kihasználására törekszenek, és egyre népszerűbbek azok körében, akik szeretnének függetlenné válni a modern világ komplexitásától, és egyfajta szabad életet élni.

Mi az az önfenntartó tanya?

Olyan gazdaság, amely a lehető legnagyobb mértékben önellátó. Ez azt jelenti, hogy a tanya lakói saját maguk termelik meg az élelmiszereiket, energiájukat, és minimalizálják a külső forrásoktól való függőséget. Az önfenntartó tanyák központi elemei: a vegyszermentes növénytermesztés, az állattartás, az esővíz gyűjtése, valamint a megújuló energiaforrások, mint a nap- és szélenergia használata. Emiatt ezen helyek többségén nem használnak növény-és rovarirtó szereket, az állatokat szabadon tartják, és a lehető legkevesebbet ássák a földet, hogy megőrizzék a talaj szerkezetét. Emellett megtermelik a saját zöldségeiket, a húst saját vágásból vagy cserével szerzik be, a maradékot pedig olyan családoknak adják tovább, akikkel ismeretségben állnak, vagy hasonló életmódot folytatnak.

A szabadság érzése

Ebben az életvitelben legtöbbször a szabadság érzése a legjobb vagyis, hogy nem kötődnek az emberek a nagyvárosokhoz. A tanyán minden napra jut feladat, mindegy, hogy az a házon belül, vagy a házon kívül van, de a feladatok úgymond sohasem fogynak el, ez persze egy idő után nagyon monoton lehet sok ember számára, viszont, aki szereti ezt az életformát, az örömet találhat benne. Itt megjelenik az a gondolat is, hogy: a földet mi nem az apáinktól örököltük, hanem a gyermekeinktől vesszük kölcsön, ezért próbálunk fenntarthatóan élni és művelni a földet. Ennek aztán rengeteg oka lehet, van, aki egyszerűen csak a költségeken szeretne spórolni, míg mások menekülő utat keresnek a fogyasztói társadalomból, vagy csak egy környezetbarát életre vágynak. Úgymond mindenki a saját határait nézi, és azon belül mozogva próbál elérni dolgokat.

Az önfenntartó tanya előnyei

Az önfenntartó tanyákkal az emberek nem akarják megváltoztatni a világot, egyszerűen csak meg akarják termelni azt, amire szükségünk van. Ezen emberek sem élnek teljesen offline életet, használnak internetet, áramot és gázt is a fűtéshez, a legtöbb helyen van vezetékes víz is, viszont például sok épület áramellátása napelemekkel működik. Persze mindenhol bejönnek a különböző külső erőforrások, de hosszú távon csökkenek a költségek, mivel kevesebb pénzt kell költeni élelmiszerre, energiára és vízre. Másrészt a “zöld gazdálkodás” csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok használatát, a szén-dioxid-kibocsátást, valamint a műtrágyák és növényvédő szerek alkalmazását. Ez hozzájárul a biodiverzitás, és a természet megőrzéséhez is. Emellett bizonyos helyzetekben az önfenntartó tanyák friss, organikus élelmiszereket biztosítanak, amelyek táplálóbbak és egészségesebbek, mint a bolti alternatívák.

Példák Magyarországon

Hazánkban talán a legismertebb a Krisna-völgy, amely egy önellátó közösség, ahol a lakók saját maguk termelik meg a szükséges élelmiszereket és állítják elő az energiát. Az ehhez kapcsolódó Öko-völgy Alapítvány például olyan oktatási programokat kínál, amelyek segítenek az embereknek elsajátítani az önfenntartó gazdálkodás alapjait.

Az önfenntartó tanyák nemcsak egy fenntarthatóbb életmódot kínálnak, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy közelebb kerüljünk a természethez, és jobban megértsük annak működését. Bár ez a fajta gazdálkodás kihívásokkal járhat, a jutalom egy egészségesebb, függetlenebb, és környezetbarát élet lehet. Ezen életforma igazából folyamatos tanulást, előzetes tervezést igényel. Valamint mindig összefügg a szabadabb élettel is, és az önellátó tanyák gyakran közösségi alapon működnek. Az itt élők kapcsolatot építenek más gazdákkal és helyi községekkel, falvakkal is, hiszen együttműködve többet tudnak elérni.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.