Menü

Milyen munka illik hozzám?

  • Dátum: 2024.06.03., 20:40
  • Szabó Máté
  • képek: pexels

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”. Ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő karriert és munkát, fontos megértenünk, hogy a pályaválasztás kérdése korántsem egyetlen döntésből áll, hanem egy életen át tartó folyamat, amely számos kisebb-nagyobb lépésből épül fel és folyamatosan alakul ki az életünk során.

A gimnáziumi lépés

Az első karrierünkhöz kötődő lépéseket már középiskola alatt, vagy akár előtt meg kell tennünk. Már tizenévesen fontos döntéseket kell hoznunk: milyen középiskolát válasszak? Szakmát tanuljak, vagy gimnáziumba menjek? Milyen terület, vagy szak érdekel? Egyetemen alapképzést, vagy felsőoktatási szakképzést válasszak? Valamint mégis milyen irányba menjek tovább az egyetemen belül. Mindezeket a kérdéseket nem egyszerű megválaszolni, ha nem vagyunk tisztában a munkaerőpiacon elérhető lehetőségekkel, és hogy mi az, amit szívesen csinálnánk. A jó döntéshez nem csak megfelelően kell informálódnunk, de önmagunkat, érdeklődési köreinket, erősségeinket is fel kell térképeznünk. Az emberi személyiség kérdése már itt is fontossá válik.

Képesítés és továbbtanulás

Szakma- és karrierfüggő, hogy az érvényesüléshez milyen képesítés szükséges. A legtöbb szakmában való elhelyezkedéshez szükséges valamiféle végzettség, amellyel munkáltatónknak, hivatalos szerveknek, ügyfeleinknek igazolni tudjuk hozzáértésünket, ezt vagy valamilyen szakképzésen/szakiskolában, vagy az egyetemen sajátítjuk el. A sikerhez természetesen több különböző út vezethet, valamint a személyiségünket is folyamatosan alakítja az, hogy mit tanulunk, ez úgymond egy oda-vissza ható folyamat. Viszont bizonyos, hogy tanulással tehetjük a legtöbbet azért, hogy jobb lehetőségeink legyenek az életben.

Az egyetem szerepe karrierépítés során

Egy egyetemi diploma – korántsem egyetlen – előnye, hogy pályánk kezdetén egy tudásunkat és képességeinket igazoló hivatalos okmánnyal léphetünk a munkaerőpiacra. A diploma garanciaként szolgál majd a jövőbeni munkáltatónk számára, így gyorsabban és magasabb jövedelemmel találhatunk stabil munkát. Valamint ezáltal találhatunk utat a doktori végzettséghez, vagy a tudományos élet felé is. Az egyetem a konkrét tanulás mellett számos olyan lehetőséget biztosíthat, amely segíthet a karrierünk elindításában.

Nem csak a szakmában elvárt tudást és képességeket szerezhetjük meg, de az egyetem által biztosított lehetőségek segítségével számos tapasztalatot gyűjthetünk, legyen ez: karrier-tanácsadás, különböző szabadon választható kurzusok, vagy éppen szakmai visszajelzések. A diploma megszerzése után készen kell állni arra, hogy hallgatóként folytassunk valamilyen megkezdett projektet, munkát, és ne érezzük azt, hogy minden egyszerre szűnt meg az életében. Végül, de nem utolsó sorban, az egyetem lehetőségeket kínál, hogy kapcsolatokat, barátságot építsünk – így betekintést nyerhetünk saját és más szakmák valóságába is –, és az itt kialakított kapcsolatok később is segítségünkre lehetnek.

A nagybetűs élet

A megfelelő képesítés megszerzése, vagy tanulmányok elvégzése után elindíthatjuk karrierünket. Fontos azonban szem előtt tartanunk, hogy ez korántsem mindig egy egyértelmű, lineáris folyamat, mint például a szamárlétrán való folyamatos előrelépés. Az újabb generációk jóval többször váltanak nem csak munkahelyet, de a gyorsan változó világban – a technológiai innovációk, a folyamatosan megszűnő és születő új szakmák, válságok környezetében – jellemző az is, hogy valaki élete során akár többször is karriert váltson. Ez valahol személyiség kérdése is, az emberek életében vannak olyan pontok, amikor másra, és máshová vágyunk. Ezek pedig befolyásolják a munkánkat is.

Minden esetben tapasztalatszerzésre és önmagunk fejlesztésére van szükség. A siker titka az életen át való tanulás és fejlődés, és sosem késő valami újba belevágni, akár teljesen más területen, vagy szakmában újraalkotni a karrierünket! Ahhoz, hogy olyan munkát találj, amit élvezel és amiben sikeres lehetsz, az első és legfontosabb lépés, hogy felfedezd saját érdeklődési területeidet és erősségeidet, és, hogy megismerd lehetőségeidet a szükséges képesítés és a munkaerőpiac szempontjából.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.