Menü

Televíziózás a sporton túl. Nézünk ma még tv-t?

Meg merem kockáztatni, hogy a mai nagyon fiatal generáció egyes tagjai egyáltalán nem néznek tv-t. Persze tudják, hogy mi az, van készülék a házban, de igazából soha be sem kapcsolják. Lehet, hogy ez most egy kicsit erős túlzás volt, de benne van a pakliban. A televíziózás ma már a fiatalabb generáció számára lényegében véve a sportközvetítéseket jelenti, vagy azon kevés alkalmak egyikét, mikor mondjuk egy 3 órás filmet nagy képernyőn szeretnénk megnézni, és emiatt a számítógép elől “átköltözünk” a nappaliba.

Amikor én kisebb voltam…

Cikkem apropóját, és a benne szereplő gondolatokat röviden az idei Labdarúgó-Európa-bajnokság, és az ezzel járó folyamatos televíziózás adja, viszont előtte ugorjunk vissza az időben. Még én is emlékszem, hogy kiskoromban néztem a mesecsatornákat, és anyukámmal még egy műsorújságot is mindig a kezünk ügyében tartottunk, amiben azt vizslattuk, hogy milyen filmeket adnak a különböző csatornák. Majd közösen akadtunk el az újságban lévő keresztrejtvény megfejtése közben.

Meg hétvégén mindig ott voltak a Teleshop reklámok, amik szerintem egy generációnak adtak különböző közös emlékeket. A 2010-es évektől bejött ebbe a világba a felvevő opció, és a reklámok átléptetése. Ez akkoriban nagyon ideális volt rengeteg embernek, hiszen az eszközükben megtalálható merevlemezre felvették a műsort, és amikor volt idejük, akkor megnézték a filmeket, átléptetve a reklámokat. Ekkor még a tv-zés szinte egy közös családi program volt.

Később a világ képernyőnézési szokásai a telefonok, a tabletek, a laptopok „személyében” új platformokat találtak. Az előfizetéseket a merevlemezes opció helyett egyre inkább a felhőalapú rögzítési lehetőségek váltják fel, és a különböző szolgáltatóktól bérelhető okoseszközök. A fiatalabb korosztályból legtöbben a tv-t már csak a sportközvetítések miatt kapcsolják be (legyen az labdarúgás, kézilabda, vízilabda) vagy azért, hogy streamingen nézzenek meg filmeket, vagy sorozatokat. Ma már online, vagy telefonos applikáción keresztül is láthatunk filmeket, és a különböző csatornákat.

A streaming előnye, meg azok az oldalak

Számomra egyértelmű, hogy a televíziós piaccal szemben a streamingek óriási előnyben vannak. Rengeteg film és sorozat megtalálható ezeken, semmilyen adásra nem kell várni, akkor nézem, amikor szeretném. Az ilyen platformok közé tartozik a Netflix, az HBO MAX (most már csak MAX), a Disney+, az Amazon Prime, a SkyShowTime, az Apple TV és még sorolhatnám, mert évente, félévente jelenik meg újabb opció. Hogyan férnek meg egymás mellett? Igazából könnyedén! Persze még a legnagyobb és legismertebb Netflix életében is vannak hullámvölgyek, de mindegyiknek van egyfajta réspiaca, valami egyedisége, ami miatt érdemes előfizetni ezekre. Meg legyünk őszinték és mondjuk ki, hogy vannak bizonyos oldalak ahonnan könnyedén tudunk filmeket szerezni, mint például a sokak által ismert Online-filmek.

Miért választják az emberek a streamingeket? Mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. Például ha valaki imádja a Trónok harcát, meg a Stranger Things-et is, akkor több helyre is elő kell fizetni, ebben az esetben az HBO MAX-re (MAX), és a Netflixre, mert egyik az egyiken, a másik a másikon van fent. Ha csak ezt a két havi előfizetést nézzük, akkor az összesen kb. 6500 Ft havonta. Ebből már kijön egy Telekomos tv előfizetés is. Mivel felhasználói fiókokat lehet készíteni, így az adataink megosztásával mondjuk családtagokkal és barátokkal is lehetünk egy előfizetésben.

Így az összeg is megoszlik, és 5 emberrel számolva már nagyon olcsó lenne. A legtöbb streaming nekiállt felszámolni ezt az úgymond “jelszómegosztásos jelenséget”, mert rájöttek, hogy így rengeteg bevételtől esnek el. Persze ez sok felhasználónak nem tetszik, mert valóban 4500 Ft-ot egyedül nem biztos, hogy olyan szívesen kifizet az ember. A másik nagy hátrány szintén ebből következik. Pénzt nem sajnálva előfizetünk mondjuk 3 streamingre is, legyen ez: a Netflix, a MAX, és a SkyShowTime. Majd megnéznénk mondjuk egy régebbi filmet, legyen ez az én személyes kedvenc filmem: a Benjamin Button különös élete, ami Apple Tv-n van fenn, így hát hiába minden előfizetésem, a filmet akkor sem tudom elérni. Emiatt aztán marad az Online-filmek, és más egyéb torrent oldalak, de ezeket ne részletezzük.

Adódik a kérdés, hogy akkor megéri ez az egész “trend”? Havonta több ezer forintot kiadunk, de ettől függetlenül ha eszembe jut egy régebbi film vagy tulajdonképpen akármilyen alkotás, akkor nem biztos, hogy megtalálom. Ezen nagyon kellene javítani, és a platformok nem hinném, hogy szeretnének összefogni azért, hogy a régebbi filmeket közösen elérhetővé tenni, ezzel pedig elessenek rengeteg bevételtől. Helyette pont, hogy még több filmet, műsort, sport közvetítést a különböző csatornák online fizetős felületein tudunk majd elérni.

Akkor hová kerül a sport?

A streamingek elérhetőek smartTV-n, telefonon, tableten, számítógépen, laptopon, konzolon, igazából bárhol. A mai világban az ember rendelkezik már ezen eszközök valamelyikével, persze a méret, a kezelhetőség, a minőség fontos tényezők. Tehát egy 3 órás filmet nem biztos, hogy a telefonomon szeretnék végignézni a vonaton. Emiatt összességében megállapítható, hogy magára a tv-re szükségünk lehet, mint eszközre, viszont a mögöttes előfizetésre egyre kevésbé van igényünk.

Mindegyik online platform könnyen kezelhető felülettel bír, rengeteg címet tartalmaz és ezek a listák folyamatosan bővülnek, akkor és annyiszor nézek meg valamit, ahányszor akarok, és ráadásul akárhol. Valahol szomorú, hogy háttérbe szorul a televíziózás, főleg, hogy szép lassan látszik a trend, hogy a labdarúgás, vagy éppen a Formula-1 is egyre több országba fizetős felületekre kerül. Hiszen például ne feledjük, hogy a Bajnokok ligáját a következő szezontól már az RTL közvetíti, viszont a legtöbb mérkőzést az RTL+-on tudjuk majd megtekinteni, ez persze nem nagy kiadás, viszont a labdarúgás kedvelőinek többsége valószínűleg kifizeti a havi 2000 forintos összeget, a jobb minőségért, és a több tartalomért. A streaming annak is a következménye, hogy egy teljes digitalizáció történik a világban, ahol internettel szinte mindent el lehet érni. Sokkal inkább az ehhez való hozzáférés, a mennyiség, és a minőség lesz a kérdéses, tehát, hogy például mennyi adatkapcsolatunk van egy hónapra, milyen gyorsasággal kapjuk az internetet otthon, és, hogy mennyire gyorsak a telefonjaink, számítógépeink amiket használunk.

Összességében ismerjük be, hogy függünk az internettől és mindattól, amit megszoktunk. A gond az, hogy a streamingnek leginkább az előnyeit ismerjük, viszont amikor például majd a sportközvetítéseket már csak fizetős tv csatornák online felületein tudjuk megnézni, akkor kevésbé leszünk elégedettek vele, vagy éppen ha a régi filmünket egyik platformon sem találjuk meg. Ez az a technológia, amiben felnő a mai generáció, illetve amibe már beleszületik. A digitalizáció itt van, és az emberek benne élnek, beleértve magamat is. Hogy ez jó, vagy rossz, milyen előnyei, és hátrányai vannak, az majd az utókorból derül ki…

Miért fontos az aktív pihenés?

Pihenés alatt sokszor azt értjük, hogy a munkahelyről hazaérvén elnyúlunk a nappaliban a kanapén, és bekapcsoljuk a televíziót. Pedig létezik olyan, hogy aktív pihenés, amit érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen rengeteg pozitív hatása van!

A szeretet fontossága

A szeretet szerintem egy nélkülözhetetlen érzés, talán a legfontosabb is. Egy lelkileg is egészséges életben ez az érzés elengedhetetlen. Sajnos napjainkban egyre több a mindennapok szürkesége által “elnyomott” ember és ezáltal kevesen figyelnek oda az igazi belső értékekre is.

Félni az elköteleződéstől

Manapság egyre elfogadottabb szinglinek lenni, egyedül élni akár a 30-as években is, kitolni a házasság, az összeköltözés idejét. Amikor pedig ennek a miértjét firtatjuk, kitérő válaszokat, megideologizált elméleteket kaphatunk, mint például, hogy a „férfi nem akar egész életében együtt élni valakivel”, vagy, hogy így „nem kell senkihez alkalmazkodni, ma már nem ez az élet rendje”. Vajon az általános jellegű magyarázatok mögött milyen tényleges okok húzódhatnak a háttérben?

A hála fontossága a mindennapokban

A hála egy fontos érzelem, mégis a rohanó világban sokszor nem szakítunk elég időt arra, hogy megbecsüljük a pozitív dolgokat, amik történnek velünk. Pedig, ha néhány egyszerű módszer segítségével beépítjük a hétköznapjainkba, garantáltan jobb lesz az általános hangulatunk!

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?