Menü

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. A mobiltelefonokon ilyenkor gyakran jelenik meg figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy a készülék túlhevült. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

A legnépszerűbb gyártók úgy alkották meg készülékeiket, hogy 0 és 35 fok közötti hőmérsékleten még ideálisan tudjanak működni. Efelett már észlelhetők problémák a telefonokban, ami pedig az elmúlt időszak időjárását illeti, bizony voltak a határérték feletti hőmérsékletek.

Ha egy eszköz túlmelegszik, akkor bizonyos funkciók átmenetileg leállnak, szélsőséges esetben pedig a telefon magától kikapcsol. Túlmelegedés akkor is előfordulhat, ha a határértéken belüli hőség van, de a készüléket éppen töltőre tettük.

Ha hosszú ideig tesszük ki a készülékeinket az extrém időjárási körülményeknek, akkor véglegesen károsodhat az akkumulátoruk, esetleg más alkatrészük.

Hogy kerülhetjük el az okoseszközeink túlhevülését?

Annak érdekében, hogy elkerüljük a túlmelegedést, tartsuk megfelelő hőmérsékleten a telefont, ne tegyük közvetlenül a napra, ne hagyjuk forró autóban. Ne hagyja a mobilját a parkoló autóban vagy hőforrás közelében!

Ha megtörtént a baj, mit kezdjünk a forró készülékkel?

Amennyiben a telefon már túlmelegedett és megjelenik a figyelmeztető jelzés a képernyőn, kapcsoljuk ki a készüléket, helyezzük hűvösebb helyre, távol a közvetlen napfénytől, és hagyjuk kihűlni.

Hogy hat a meleg a gyógyszereinkre? Több gyógyszer hatékonyságát befolyásolhatja a hőmérséklet, ugyanis számos gyógyszer kémiai szerkezete érzékeny a hőmérsékletre. A magas hőmérséklet a gyógyszerek molekuláris szerkezetének lebomlását okozhatja, ezzel pedig a hatékonyság csökkenhet.

Milyen gyógyszereket visel meg leginkább a hőség?

A fogamzásgátló tablettákban lévő hormonok extrém hőségben lebomolhatnak, így elveszíthetik hatékonyságukat, és nem működnek megfelelően a terhesség elleni védelemben.

A pajzsmirigyhormonok adagolási tartománya szűk, és a szélsőséges hőség a hormonok lebomlását okozhatja.

Az Epipenekben található kémiai vegyület nagyon érzékeny a magas hőmérsékletre.

Az antibiotikumok is érzékenyek a hőre, ahogy az inzulinok is rendkívül érzékenyek arra, hogy extrém hőségben lebomoljanak. Az aszpirin is veszíthet hatékonyságából, ha nagy hőhatásnak van kitéve, a meleg pedig megolvaszthatja a kúpokat is, befolyásolva a gyógyszeradagolást

Hogyan óvjuk a gyógyszereket a hőségtől?

A gyógyszerészek szerint minden készítmény másképp reagálhat a változó hőmérsékletre. A tabletták megváltoztathatják a színüket, megolvadhatnak, vagy furcsa szagokat áraszthatnak, míg a krémek és gélek vizesek vagy túlságosan sűrűek lehetnek. Ezek a változások pedig befolyásolhatják a gyógyszer felszívódását a szervezetben.

A legtöbb tablettás gyógyszer 20 és 25 Celsius-fok között a leghatékonyabb, de minden gyógyszert stabil hőmérsékleten ajánlott tartani, ez pedig minden egyes gyógyszernél más és más.

Hogy mely gyógyszereket milyen hőmérsékleten szabad tartani, azt a használati utasításban megtaláljuk. A szakértők egyetértenek abban, hogy az első lépés a termék csomagolásán található tárolási utasítások elolvasása és betartása.

Szelfiturizmus?

Nem olyan rég olvastam, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban, azóta pedig újabb és újabb települések elégelték meg a szelfituristákat.

Egy könyv jogainak védelme

Írtam egy könyvet, egy tudományos munkát, egy online cikket. Hogyan védjük meg az ötleteinket, és a szellemi jogainkat? Nem fogják ellopni az ötletemet? Mit tegyek, ha lemásolják a blogbejegyzésemet, kölcsönveszik az írásaim egy részét? Egyáltalán minek mekkora a súlya, a lopás az lopás, vagy nyilván egy cikk, nem egy kategóriába esik egy könyvvel? Ebben az írásban ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat.

Mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

A tanév nemcsak a bejáró és helyi diákoknak, hanem a bentlakóknak, kollégistáknak is megkezdődik, ezért némely szülőknek még az is plusz dilemmát okoz, hogy mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Ha a szünet után nehezen megy a korai kelés…

A kevésbé megfeszített nyári időszak, a vakáció és a nyaralások után valószínűleg sokaknak nehezére esett hosszú idő után először újra korán kelni. Akinek gyermeke van, tudja, hogy sajnos visszaállni a korai kelésre és korábbi esti lefekvésre nem könnyű feladat, sok esetben hetekbe is telhet.

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.