Menü

Allergia ősszel

Amikor allergiáról van szó, a legtöbb embernek a tavaszi és a nyári időszak jut eszébe, pedig van, aki ősszel sem szabadul meg az ezzel járó kellemetlen tünetektől. Változó, hogy valakinek még néhány allergén növény kései virágzása okozza a tüsszögést, köhögést, esetleg a vörösödő szemeket, vagy éppen egy ősszel aktuálisabb szezonális allergén anyag.

Hazánkban a legtöbben a parlagfű allergiától szenvednek, amelynek virágzása kitolódhat akár egészen október végéig is, emellett pedig szeptember elején még különböző pázsitfűfélék és csalánfélék is virágoznak. Így, ha tudunk róla, hogy bármelyikre érzékenyek vagyunk, érdemes tovább szedni az allergiagyógyszereket, hiába van vége naptár szerint a nyárnak. Ebben az időszakban kerülni kell a keresztallergén zöldségek és gyümölcsök fogyasztását is.

Az őszi hidegebb és nedvesebb idő kedvez egyaránt a kültéri és beltéri penészgombák elszaporodásának. Ugyanúgy, ahogy a pollenek, a penész spórái is a levegőben terjednek, amely által ugyanolyan allergiás reakciókat válthat ki, az arra hajlamos embereknél. A penészgomba a nyirkos, magas páratartalmú helyeken érzi magát legjobban, így fontos, hogy ha például zárt térben teregetünk ki vizes ruhákat, utána megfelelően szellőztessünk.

Ugyanez igaz a fürdőszobára, hiszen a vízpára könnyen kicsapódhat, és a falak főként a sarkokban elkezdhetnek bepenészedni. Ezeket érdemes gyakran ellenőrizni, illetve páramentesítőt használni. Benti növények virágföldjében is megjelenhet, így, ha nem értjük miért tapasztalunk magunkon allergiás tüneteket, érdemes lehet ezeket is leellenőrizni.

A poratka allergia, szintén egy olyan probléma, ami az otthonunkban érhet minket, és amire érdemes odafigyelni. A poratka egy szabad szemmel nem is látható, apró élőlény, amely elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik. Amikor arról van szó, hogy valaki allergiás a porra, valójában erről a mikroszkopikus élőlényről beszélünk. Szintén a magas páratartalmú helységeket kedveli a legjobban, mint a penészgomba, és legtöbbször a hideg, nedves őszi időben szaporodik el. Leggyakrabban az ágyneműhuzatban, ágyban, és más kárpitozott bútorokban található meg, így ezeket érdemes rendszeresen mosni, illetve porszívózni.

Más felületen is próbáljunk meg minél gyakrabban port törölni, illetve elkerülni a nagyon vastag anyagú szőnyegeket, függönyöket és fali kárpitot, hiszen ezek melegágyai lehetnek egy poratka szaporulatnak. Ennek az allergiának a tünetei hasonlóak a pollenéhez, azonban extrém esetben kiütésekkel is társulhatnak a légúti problémák. Jellegzetessége, hogy a tünetek szabadtéren enyhülnek.

Ősszel hajlamosak vagyunk azt hinni, hogyan a hosszantartó légúti megbetegedések, és esetleg elhúzódó köhögés és tüsszögés, csak nátha, vagy influenza miatt van, viszont amennyiben sokáig tapasztaljuk ezeket a tüneteket érdemes lehet felkeresni egy orvost. Lehetséges, hogy eddig mindig betudtuk az időjárásnak ezeket a tüneteket, pedig megfelelő kezeléssel javulhatna az életminőségünk. Ha gyógyszerre van szükségünk, mindenképp keressünk fel egy orvost, hogy felírjon egy számunkra megfelelőt, viszont, ha odafigyelünk otthonunkban a megfelelő hőmérsékletre, és páratartalom szintre garantáltan javulni fognak a tünetek.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?