Menü

Méltatlanul elfeledett gyógynövény, a papsajt

Magyarországon igen sokféle gyógynövény, vagy gyógyhatású növény megtalálható, a népi gyógyászatban előszeretettel használják őket a mai napig. A papsajt is ide tartozik, pedig keveset hallunk róla.

A papsajt a mályvafélék közé tartozó, helyes kis virággal rendelkező növény. Júniustól októberig nyílik hazánkban és alapvetően egynyári, de van évelő fajtája is. Már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, főként salátanövényként fogyasztották, a középkorban pedig már gyökerét is felhasználták, porrá őrölve liszthelyettesítőként, megfőzve pedig tojás helyettesítőként is helyt állt. Nevét onnan kapta, hogy termése ki korong alakú, mely egy szép, kerek sajthoz hasonlít, a német Käsepappel, azaz sajtmályva szóból magyarosították. Az idősebb korosztály (köztük én is) gyerekkori emlékként őrzi ennek a növénykének az ízét, hiszen vadon termőként szinte bárhol gyűjthető volt.

A papsajt egy remek gyógynövény is. Érdemes nem kiszárítva fogyasztani, mert akkor veszít gyógyhatásából. A virága és levelei nyálkát és cseranyagokat tartalmaznak, amikor esetleg teaként fogyasztjuk, akkor nem szabad megijedni, ha a főzővíz besűrűsödik tőle. Találhatunk még benne C-vitamint, B2- és B3-vitamint, vasat, kalciumot, foszfort, és tannint is. Ez a nyálka remek nyálkahártya összehúzó képességgel bír, bevált gyógyhatású szer a gyulladt nyálkahártya kezelésére. Lehet ez gyomor és bél traktust érintő gond, vagy szájüregi gyulladás is. Pompás köhögéscsillapító, elhúzódó hörghurut, mandulagyulladás, vagy a gégegyulladás esetén alkalmazható.

Ezeken kívül még a szájszárazság kezelésére is alkalmas, tea főzetként szájöblögetésre is alkalmas. Kipróbálhatjuk fejfájás és migrén esetén is, de a jó alvást is elérhetjük vele. Tökéletes immunerősítő és fájdalomcsillapító is. Amennyiben külsőleg van szükségünk jótékony hatására, borogatáshoz, vagy fürdővizünkhez is hozzáadhatjuk. Külsőleg zúzódások, törések, bőrgyulladások, kelések, ekcéma gyógyítására is jó, sőt, a köszvényes tüneteket is enyhíthetjük vele. Gyökerét magas fehérjetartalma miatt sportolóknak ajánlják, hogy emeljék szervezetük számára a fehérjebevitelt.

Fogyasztása ellenjavalt terhes és szoptató nők esetében, csak és kizárólag orvosi javaslatra használhatják. Mint minden növény, ez is tartalmazhat allergéneket, ezért az első használat előtt érdemes csak kis mennyiségben kipróbálni,

A papsajt egy régóta ismert és közkedvelt gyógynövény, remek természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, az emésztőrendszer őrangyala. Fogyasztása orvosi javaslatra kezdhető.

Hálószoba kényelmesen és stílusosan!

Ha az Önök számára is fontos a hálószoba berendezése, akkor hozok pár ötletet, hogyan lehet kényelmes és stílusos!

Szeresd az őszt!

Azt nem mondanám őszinte mosollyal, hogy vártuk az iskolakezdést, az új könyveket és tantárgyakat, az se lenne igaz, ha azt mondanám a kellemesen lehűlt levegő tetszik, mert momentán épp ma egész nap fázom, viszont tudok mondani pár dolgot biztos, amiről állítom, hogy szeretem az őszben.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!