A vegán életmód mögöttes nehézsége
A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?
Az eltökéltségnek és az akaraterőnek hatalmas jelentősége van a vegán életmód kialakításának kezdő lépéseinél, hiszen számos olyan lemondással jár, amivel még eddig nem biztos, hogy szembesültünk. Egy nagy rántott hús kísértésével még elbánunk, viszont a cukros ételek ignorálása már nagyobb fejtörést okozhat. Mentségünkre szólva, amikor egy kis extra nassolni valóra vágyunk, nem biztos, hogy a gyengeség jelei mutatkoznak rajtunk, de annál inkább komoly biokémiai folyamatok eredménye. A huzamosabb ideig tartó alacsony szénhidrát tartalmú étrend mellett hormoningadozás is állhat a késztetés mögött. Valamint a cukor hiányát minden esetben megérzi az emberi szervezet is, és egyéni szinten nehéz megállni az édességek csábítását.
Gyorsan megjelennek az első jelek
A vegán étrendnek számos pozitív hatása van a szervezetünkre, amelyekből sokat akár már néhány héttel az első saláták elfogyasztása után is észrevehetünk. A legtöbb étkezési szokással már az első néhány hét után energikusabb közérzetet és jobb minőségű alvást érhetünk el. A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a nehéz húsok és a zsír megemésztése több energiát igényel a szervezetünktől, ráadásul a magasabb rosttartalmú zöldségek stabilabb vércukorszintet is biztosítanak. Ugyanebből az okból kifolyólag a bélflóránk is helyreáll, mivel jótékony baktériumok egész arzenálját szabadítjuk az emésztőszerveinkre.
Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a vörös húsban, a tejtermékekben és a tojásban is vannak olyan anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk tökéletes működéséhez. A jó hír azonban az, hogy megfelelő odafigyeléssel és mindent lefedő, teljes értékű étrenddel betömhetjük ezeket a réseket, viszont ez összetett feladat tud lenni.
Mások is észreveszik, hogy változunk
A vegán étrend egyik legszembetűnőbb kísérője a gyors és hatékony fogyás. Az állati eredetű fehérjék jóval több kalóriát tartalmaznak a növényi fehérjékkel szemben, ráadásul a testzsírcsökkentés akkor sem zárható ki, ha ugyanannyi „növényi kalóriát" viszünk be, mint egy átlagos, hússal megspékelt étkezés esetén. Ugyanis a húsokban található fehérjék és zsiradékok jobban beépülnek a szervezetbe, mintsem a növényi eredetűek. Emellett a zöldségek és a gyümölcsök számos olyan vitamin és ásványi anyag forrásai, amelyek jó szolgálatot tesznek a bőrünknek. Sőt, ha a tejtermékeket is magunk mögött hagyjuk, jó eséllyel búcsút mondhatunk a pattanásoknak és az aknénak is.
A tisztán növényi alapú, vegán étrendre való átállásnak negatív hozományai is lehetnek. Ha azt vesszük észre, hogy egy idő után másképp érezzük az ízeket, a jelenség cink hiányra utalhat. Pótlásként mindenképp fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát, lencsét és zöldborsót. Hasonló a helyzet a jóddal is. A koncentrációs zavarok és a fejfájás csak a kezdeti tünetei a pajzsmirigy-alulműködésnek. Jódozott sóval valamennyire fedezhetjük ezen szükségleteinket, de a táplálkozás akkor sem lesz teljes értékű. Vannak olyan esszenciális vitaminok és ásványi anyagok, amelyek csak nyomokban vagy egyáltalán nem találhatóak meg a zöldségekben és gyümölcsökben.
A hiánybetegségek elkerülése érdekében ezeket az anyagokat feltétlenül pótolnunk kell. A csontok és az izmok egészségéért felelős kalcium (brokkoli, spenót, bab), a gyulladásgátló hatású Omega 3 zsírsavak (chia mag, kelkáposzta) és a vérképzésért felelő B12 vitamin (dúsított növényi tejek) csak néhány a sok közül, amelyek különösebb figyelmet érdemelnek. Mielőtt tehát belefognánk a vegán életmódba, alaposan járjuk körbe a témát, mert a húsételek fogyasztásának hiánya hosszú távon hiánybetegségekhez vezet, és rengeteg problémát is okozhat.
Becézgetések egy munkahelyen
Hogyan működik a becenevek használata a munkahelyen? A becézés alatt jelen helyzetben nem a keresztnév rövidítését értik (például Benedek helyett Beni), hanem olyan nevek használatát, ami újfajta identitást ad az adott személynek. Mint például a Főni, a Mester, a kobra vagy más opciók a populáris kultúrából.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Hogyan maradjunk tudatosak Black Friday idején?
Közeledik a Black Friday akciók időszaka, azonban érdemes odafigyelni néhány dologra ezzel kapcsolatban. Ha tudatosan elkerüljük a reklámok manipulációját, és megteszünk pár egyszerű lépést, akkor könnyen hozzájuthatunk jó áron a karácsonyi ajándékainkhoz!
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Miért fontos az alvás?
Számtalan kutató keresi a választ nap mint nap az alvás hatásaira, és ugyan egyre többet tudnak róla, még mindig feltérképezetlen terület az alvás csodája. Miért létfontosságú tevékenység?