Menü

Stressznyelveink nyomában

Előfordult már, hogy vitába keveredtél valakivel és olyan volt, mintha nem is egy nyelvet beszélnétek? Ez van akkor, ha két embernek különböző stressz-nyelve van.

A kutatók szerint az alábbi öt stressz-nyelv létezik és a legtöbb ember beleesik az egyik – vagy esetleg több – kategóriába.

Íme az 5 stressz-nyelv:

A Lefagyó: Ő az, aki összeomlik a nyomás alatt és a stresszes szituációra adott válasza az, hogy egyszerűen lefagy. Úgy érzi, hogy a helyzete reménytelen és a tehetetlenség miatt mintha megbénulna.

A Robbanó: Ő a „menekülj vagy harcolj”- másnéven „Üss vagy Fuss” – választ adja a helyzetre. Legtöbbször impulzív, lobbanékony módon reagál, ami akár dühkitörésben és frusztrációban nyilvánul meg. Ha úgy érzi, hevessége hiábavaló, dönthet úgy, hogy elhagyja a stresszes helyzetet és szó nélkül távozik, kivonja magát a feszültséggel teli szituációból

A Megoldó: Ő az, aki, az „oltalmazó – gondoskodó”, másnéven „barátkozó – támogató” reakciót adja. Nem meglepő, hogy a Megoldók legtöbbször nők. Ez a stressz-nyelv sokszor úgy nyilvánulhat meg az környezetnek, hogy az illető túlzottan anyáskodó vagy simulékony.

A Lezsibbadó: Ő az, aki mentálisan elmenekül és kivonja magát a stresszhelyzetből. Ha nem mennek jól a dolgai, ő lezsibbasztja magát a külvilággal szemben. Ennek a típusnak a megoldása sokszor valami addikció: alkohol, drog, gyógyszerek, de lehet akár túlzásba vitt testedzés, munka vagy szerencsejáték-függőség is.

A Tagadó: Ő az, aki a toxikus pozitivitással próbálja rendezni a feszültséggel teli helyzetet. Túlzott, mérgező módon optimista és így kerüli el a valóságot.

Az első három típus a robbanó, a lefagyó és a megoldó mind egy biológiai, azaz zsigeri válasz a stresszhelyzetre, míg a másik kettő a lezsibbadó és a tagadó inkább stratégián alapul, amivel az illető próbálja kezelni a szituációt.

Az is előfordul, hogy valakire egyszerre több stressz-nyelv is érvényes vagy az is, hogy különböző emberek vagy helyzetek hoznak ki belőled más reakciót. Lehet, hogy a főnököd szidása alatt Lezsibbadó vagy, a partnereddel való heves vita során pedig robbanó.

Egymás szeretetnyelvének ismerete számos előnnyel járhat, beleértve a kommunikációs készségek fejlődését, a felek közötti kötelék elmélyülését, a félreértések számának csökkenését. Vagyis a párkapcsolat minden területét jobbá tehetjük a szeretetnyelv felismerésével, ami hosszú távon elégedettséget, boldogságot eredményez.

Mit szoktál álmodni? – a leggyakoribb álmok és jelentésük

Mindenki álmodik, még akkor is, ha nem emlékszik rá. Az álomfejtés arra való, hogy megérthessük, miért álmodjuk épp azt, amit álmodunk.

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!

A leblokkolás lélektana

Ahogy közeledik az egyetemi vizsgaidőszak, sok diák számára ez stresszel és szorongással jár. A nagy mennyiségű tananyag, a vizsgákra való felkészülés nyomása és az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak mind olyan tényezők, amelyek a diákokat szorongásba sodorhatják.

Memóriajavító tippek

Kutatások bizonyítják, hogy az agy nem akar befogadni túl sok értelmetlen anyagot. A rövid és a hosszú távú emlékezet sem kivétel ezalól.A többször átismételt anyagot hosszabb ideig képes tárolni az emlékezet.

Gyűjtő vagy gyűjtögető?

A gyűjtőszenvedély óvodás-, kisiskolás korban kezdődik, de általában a 7-8 éves korosztályra a legjellemzőbb. A gyűjtés a gyerekek számára a valóság megértésének, feldolgozásának egy új, izgalmas módja, de a gyűjtőszenvedély a felnőttekben is kialakulhat. Mi a különbség a gyűjtés és a gyűjtögetés között?