Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül
- Dátum: 2024.11.23., 16:51
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- advent, antioxidáns, bejgli, csemege, drága, felszívódás, gesztenye, gesztenyepüré, karácsonyvárás, leves, maroni, massza, mérgező, népi gyógyászat, recept, rost, sült gesztenye, süt, szelídgesztenye, tápanyag, vadgesztenye, vércukorszint, világháló., vitamin
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.
Sajnos horror áron mérik, pedig egy fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük, ezenkívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangán- és rosttartalma is jelentős, zsírtartalma pedig alacsony, arról nem is beszélve, hogy kiváló lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint ingadozásait.
A gesztenye tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítheti a szív egészséges működését, antioxidánsokat tartalmaz, jó káliumforrás, javítja az emésztést, ugyanis napi rostszükségletünk 15 százaléka már fedezve van 10 szem sült gesztenyéből.

A gesztenyéről sokaknak a gesztenyamassza és az abból készült gesztenyepüré jut eszébe, sok tejszínhabbal, pedig a sült gesztenye is legalább olyan ízletes és kedvelt csemege és jóval egészségesebb - igaz tudom, hogy a gesztenyemassza is lehet cukormentes és a tejszínhab is készülhet édesítővel.
Mielőtt belemerülnék a receptekbe, karácsonyi gesztenyés sütemények készítésébe, fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye nem ugyanaz. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből készült ételek nem csak, hogy finomak, de egészségesek is.
Ha nem tehetjük meg, hogy valamely hangulatos adventi vásáron kóstoljunk ínycsiklandó sült gesztenyét, akkor készítsük el otthon! Tudom, hogy sajnos drága, de alkalmanként érdemes venni egy kis adaggal. Már azért is megéri vásárolni egy kis adagot télen és otthon megsütni, mert a sült gesztenye illata kitölti a lakást, és kellemes, ünnepi hangulatot teremt.
Hiába tűnhet a gesztenye sütés elég macerás dolognak, vannak egyszerűbb megoldások és biztosan megéri a végeredmény.
A recept sokféle lehet, de leírom, én, hogy szoktam készíteni. (Figyelembe kell venni, hogy a sütési idő a gesztenye mennyiségétől is függ).
A sült gesztenye elkészítése:

Jó mélyen – de óvatosan! Nagyon vigyázzunk, hogy meg ne vágjuk magunkat! A gesztenye kemény héján könnyen megcsúszik a penge - keresztet vágunk a gesztenyébe, majd vízbe tesszük őket. Ha mindet bevagdostuk, akkor tepsibe sorakoztatjuk őket, vizet teszünk alá, alufóliával lefedjük és kb. 35-40 percig sütjük 180 – 200 fokos sütőben. Ezután levesszük a fóliát és még pár percig sütjük. Jó étvágyat és kellemes adventi hangulatot hozzá! Meg egy bögre illatos forralt bort!
Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen
A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.