Menü

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Sajnos horror áron mérik, pedig egy fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük, ezenkívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangán- és rosttartalma is jelentős, zsírtartalma pedig alacsony, arról nem is beszélve, hogy kiváló lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint ingadozásait.

A gesztenye tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítheti a szív egészséges működését, antioxidánsokat tartalmaz, jó káliumforrás, javítja az emésztést, ugyanis napi rostszükségletünk 15 százaléka már fedezve van 10 szem sült gesztenyéből.

A gesztenyéről sokaknak a gesztenyamassza és az abból készült gesztenyepüré jut eszébe, sok tejszínhabbal, pedig a sült gesztenye is legalább olyan ízletes és kedvelt csemege és jóval egészségesebb - igaz tudom, hogy a gesztenyemassza is lehet cukormentes és a tejszínhab is készülhet édesítővel.

Mielőtt belemerülnék a receptekbe, karácsonyi gesztenyés sütemények készítésébe, fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye nem ugyanaz. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből készült ételek nem csak, hogy finomak, de egészségesek is.

Ha nem tehetjük meg, hogy valamely hangulatos adventi vásáron kóstoljunk ínycsiklandó sült gesztenyét, akkor készítsük el otthon! Tudom, hogy sajnos drága, de alkalmanként érdemes venni egy kis adaggal. Már azért is megéri vásárolni egy kis adagot télen és otthon megsütni, mert a sült gesztenye illata kitölti a lakást, és kellemes, ünnepi hangulatot teremt.

Hiába tűnhet a gesztenye sütés elég macerás dolognak, vannak egyszerűbb megoldások és biztosan megéri a végeredmény.

A recept sokféle lehet, de leírom, én, hogy szoktam készíteni. (Figyelembe kell venni, hogy a sütési idő a gesztenye mennyiségétől is függ).

A sült gesztenye elkészítése:

Jó mélyen – de óvatosan! Nagyon vigyázzunk, hogy meg ne vágjuk magunkat! A gesztenye kemény héján könnyen megcsúszik a penge - keresztet vágunk a gesztenyébe, majd vízbe tesszük őket. Ha mindet bevagdostuk, akkor tepsibe sorakoztatjuk őket, vizet teszünk alá, alufóliával lefedjük és kb. 35-40 percig sütjük 180 – 200 fokos sütőben. Ezután levesszük a fóliát és még pár percig sütjük. Jó étvágyat és kellemes adventi hangulatot hozzá! Meg egy bögre illatos forralt bort!

Milyen ételhez milyen bor illik?

Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.

Mi az az unami?

Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.

Súlyproblémák és jojó-effektus

Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!