Menü

„Ezt próbáld ki!”- Heti sportajánlatunk: a squash

  • Dátum: 2013.02.19., 12:14

Most induló rovatunkban újabb és régebbi mozgásformákat ajánlunk majd hétről hétre olvasóinknak. Az „Ezt próbál ki” című sorozatunkban igyekszünk minél több mozgásformát bemutatni.

Különböző okokból és céllal kezdünk el sportolni, valaki elköteleződik, valakit a változatosság motivál, a lényeg, hogy a mozgás is életünk része legyen.

Fénykorát éli a fitnesz, életmód tanácsok átvették a médiában is az uralmát, félévente divatot teremtenek az újabb és újabb speciális mozgásformák, amelyek villám gyorsan elterjednek, majd helyükbe lép a következő trendi sportág. Van, aki megtalálja a neki megfelelő mozgásformát, elköteleződik iránta és évekig kitartóan űzi. De vannak olyanok is szép számmal, akik számára a sport fontos, de folyamatosan váltogatják a különböző mozgásformákat. Hobbistáknak is szokták nevezni azokat, akik egy időre fellángolnak egy adott sport iránt, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ha valaki rendszeresen sportol az már önmagában pozitívum.

Ezen a héten egy viszonylag régebben divatot teremtő sportot elevenítünk fel újra, ez nem más, mint a squash, amit itthon fallabdának is neveznek. A squash egy tipikus benti sport, ami téli időszakban főleg aktuális lehet. Könnyedén elsajátítható, nem kell hónapokig gyakorolni ahhoz, hogy élvezhető játék élményt adjon.

Érdekesség, hogy a híres amerikai magazin, a Forbes összeállított egy 10 tételes listát fitnesz szakértők és edzők segítségével a legegészségesebb mozgásformákról. Az alábbi szempontok szerint pontozták a sportokat: erősítés, állóképesség, szív-, és légző rendszer működése, kalóriaégetés, sérülés kockázata. Ezek alapján a legmagasabb pontszámot a squash érte el, ami intenzív kardió edzést tesz lehetővé, fejleszti az állóképességet és hajlékonyabbá tesz. Ezen kívül kiszámolták, hogy 1 óra squash során átlagosan 800 kalóriát égethetünk el, vagyis fogyasztó hatása sem elhanyagolható.

A hosszantartó labdamenetek, a folyamatos futás, a hirtelen kitörések és irányváltoztatások hatékonyan megdolgoztatják hát és hasizmainkat, az izomláz garantált másnapra. Azok számára is megfelelő lehet, akik kevésbé tudnak kitartóak lenni egy kemény edzés során, mivel squash közben a labdára koncentrálunk, a játék annyira eltereli figyelmünket, hogy észre sem vesszük milyen intenzív megdolgoztattuk izmainkat.

Azok, akik hosszútávon szeretnék űzni ezt a sportot, és fejlődni akarnak a játékban érdemes mellette futni (váltogatva a sprintet és a hosszútávfutást), valamint a jóga is segíthet a felkészülésben, ha komolyabban szeretnénk, akár versenyszerűen fallabdázni.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy a squash nem igényel komolyabb felszerelést, a legtöbb fitneszteremben található squash pálya, valamint bérelhető ütő és labda is. Ezeken kívül már csak egy kis játékkedvre és egy partnerre van szükségünk.

Fotó: sxc.hu

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.