Menü

Használjunk gyógynövényeket az allergia ellen!

Az allergiások ezekben a napokban kínlódnak a legjobban. A legtöbben orrcseppet és antihisztamin alapú gyógyszert szednek tüneteik enyhítésére, pedig a természet megajándékozott minket a gyógynövényekkel, amelyek az allergia kezelésére, enyhítésére is hatásosak.

A legújabb felmérések szerint hazánkban közel két millióan szenvednek valamilyen allergiától, sokaknál már asztmás tünetek is jelentkeznek. A leggyakrabban a különböző fű- és fafélék, illetve a virágok pollenjei keserítik meg az emberek hétköznapjait, sok esetben pedig az állati szőr, a toll, a poratka a felelős a folytonos tüsszögésért. Létezik még az allergiásoknak egy harmadik, ám igen tág csoportja is, azoké, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Ez megmutatkozhat liszt, tejfehérje, vagy tojás allergiában, de előfordulhat, hogy valaki a tenger gyümölcseit nem bírja megenni, vagy a földimogyorót, esetleg a mézet.

Az allergia egyébként nem más, mint a szervezet túlzott reakciója, amit különböző idegen anyagok váltanak ki.

A leggyakoribb tünetek a folytonos tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, esetleg köhögés, fulladás (asztma).

Ezekre a tünetekre szedhetünk különböző gyógyszertári készítményeket, de jobban járunk ha nem mérgezzük magunkat ilyen kemikáliákkal, inkább természetes megoldást keresünk a bajra.

Az allergia egyik leghatékonyabb természetes ellenszere a csalán. A belőle készült tea enyhíti és idővel megszűnteti a köhögést, az orrdugulást, az orrfolyást az egyéb légúti nehézségeket.

Kifejezetten ajánlott még a fokhagyma is, amelyet nyersen, önmagában is fogyaszthatunk, ám kapszulában, granulátumként is hozzájuthatunk. Utóbbiak talán az intenzív, erős illat kiküszöbölése miatt ajánlottak inkább.

A szöszös ökörfarkkoró kifejezetten mérsékli a szénanátha tüneteit, persze ebből is teafőzetet kell készíteni.

A fulladás, a köhögés, az asztma ellenszere a torma. Reszelt, vagy ecetes formában is gyakorlatilag azonnal kitágítja a légutakat ezzel segítve a friss levegő beáramlását.

A kakukkfű, valamint a kasvirág is igen fontos az allergia elleni harcban, hiszen mindkettő príma immunerősítő.

Ajánlott még a bodza, a tüdőfű, a harmatfű és az apróbojtorján, amelyekből tea készíthető. Magunk is csinálhatunk a felsoroltakból teakeveréket, ám érdemes inkább kikérni szakember véleményét a különböző adagokat illetően.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.