Menü

Jó bélflóra, rostok és mozgás

Sok kellemetlenséget megspórolhatunk magunknak, ha időben, még az igazán hideg elkezdjük immunrendszerünk megfelelő, és felépített erősítését.

Mindenki tudja, hogy a téli időszakban a szervezet ellenálló képessége sebezhetőbb: kevesebb vitaminhoz jutunk, kevesebbet mozgunk, kevesebb időt töltünk a szabadban. Ezek mellett több a külső veszélyforrás is köszönhetően az nedves, nyirkos, esős, hideg időjárásnak.

Valakire ezek a dolgok intenzívebben hatnak, míg mások szinte meg sem érzik a változást, ám magunk is tudjuk befolyásolni, hogy melyik csoportba tartozzunk. Immunrendszerünk erősítése szempontjából az első és legfontosabb az, hogy megfelelő táplálkozással segítsünk szervezetünknek a betegségek elleni védelem ellátásában. A vitaminok (A, B, C, E) és különböző, létfontosságú ásványi anyagok bevitele ugyanakkor abban az esetben igazán hatásos, ha bélflóránk megfelelően működik. Ugyanis a bélflórának a védelemben és a tápanyagok megfelelő felszívódásában is kiemelt szerepe van. E védelmi rendszer normál állapotának fenntartásban pedig nekünk, pontosabban táplálkozásunknak van szerepe. Ajánlott joghurtot (élőflórásat) fogyasztani, valamint rostokban gazdag étrendet kialakítani, gyümölcsök és zöldségek rendszeres „bevetésével”.

A mozgás-gazdag életmód is sokat segíthet, bár az is igaz, hogy a téli hónapokban sokaknak gondot okoz a rendszeres sportolás. Viszont már az is nagy lépés, ha valaki több időt tölt a szabadban, a friss levegőn, sétál, vagy biciklivel jár dolgozni. A téli hónapokban ajánlatos az úszással, szaunázással kombinált wellness, amely a test frissítése mellett kiváló stresszoldó is lehet. 

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?