Menü

Nemcsak egy gyümölcs, hanem az egyik legegészségesebb: a dió

Itt a dió szezonja, a diófa csonthéjas termésének sokszínű felhasználhatósága miatt már nagyanyáink idejében is kedvelt és megbecsült volt. Azonban sokan nem tudják, hogy a nem éppen felkapott gyümölcsfajta fogyasztása mindennapi életünkre, egészségünkre is kedvező hatással lehet.

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég napi néhány szemet elropogtatni belőle. A diófa termésének magas a telítetlen zsírsavtartalma, vagyis fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét, ezáltal pedig segít megelőzni a keringési rendszer betegségeinek kialakulását. A vérnyomás és a koleszterinszint egészséges szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.

Napi 10 – 20 dkg dió elfogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről, melyek csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák megjelenésének kockázatát.

Fogyasztásával erősítjük immunrendszerünket, gondoskodhatunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns, ezáltal segíti a nyálkahártya megfelelő működését, így szervezetünk hatékonyabban égeti el a telített zsírsavakat is. Fontos hatása lehet a cukorbetegség megelőzésében is, mert a dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása.

A népi orvoslás az állapotos nőknek is ajánlotta e hagyományos gyümölcs fogyasztását. A hagyomány szerint azt tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle, bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van. A dió rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, így van benne mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén is. A cink például segíti a növekedésért és a magzat fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, később pedig fontos szerepe van a hímivarsejtek képződésben, valamint az emésztésben.

A dió magas olajtartama miatt kiváló bőrnyugtató, ennek köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól, emellett vérzéscsillapító hatással is rendelkezik. A belőle sajtolt olaj vagy főzetet gyakran alapanyaga különböző gyógyszereknek, kozmetikai és masszázs termékeknek.

Fotó:
pixabay.com

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!