Menü

Nemcsak egy gyümölcs, hanem az egyik legegészségesebb: a dió

Itt a dió szezonja, a diófa csonthéjas termésének sokszínű felhasználhatósága miatt már nagyanyáink idejében is kedvelt és megbecsült volt. Azonban sokan nem tudják, hogy a nem éppen felkapott gyümölcsfajta fogyasztása mindennapi életünkre, egészségünkre is kedvező hatással lehet.

A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Ehhez elég napi néhány szemet elropogtatni belőle. A diófa termésének magas a telítetlen zsírsavtartalma, vagyis fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét, ezáltal pedig segít megelőzni a keringési rendszer betegségeinek kialakulását. A vérnyomás és a koleszterinszint egészséges szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.

Napi 10 – 20 dkg dió elfogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről, melyek csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák megjelenésének kockázatát.

Fogyasztásával erősítjük immunrendszerünket, gondoskodhatunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns, ezáltal segíti a nyálkahártya megfelelő működését, így szervezetünk hatékonyabban égeti el a telített zsírsavakat is. Fontos hatása lehet a cukorbetegség megelőzésében is, mert a dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása.

A népi orvoslás az állapotos nőknek is ajánlotta e hagyományos gyümölcs fogyasztását. A hagyomány szerint azt tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle, bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van. A dió rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, így van benne mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén is. A cink például segíti a növekedésért és a magzat fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, később pedig fontos szerepe van a hímivarsejtek képződésben, valamint az emésztésben.

A dió magas olajtartama miatt kiváló bőrnyugtató, ennek köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól, emellett vérzéscsillapító hatással is rendelkezik. A belőle sajtolt olaj vagy főzetet gyakran alapanyaga különböző gyógyszereknek, kozmetikai és masszázs termékeknek.

Fotó:
pixabay.com

November, a férfi egészség hónapja

A november számos dolog hónapja, sokféle dolgot ünneplünk, vagy csak számon tartunk, de az egyik legfontosabb az, hogy a férfiak egészségmegőrzésére is felhívja a figyelmet.

Télen allergia? Ki hallott már ilyet?

Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások – gondoltam magamban vígan a parlagfűszezon végén, DE! Mi az a téli allergia? Melyek a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?

Rotavírus, mit kell tudni róla?

Megannyi vírussal kell szembe néznünk éltünk során, melyek főleg gyerekkorban nagyon veszélyesek, ilyen a rotavírus is. Néhány tudnivaló erről a betegségről.

Az ősz haj jelentősége. Avagy őszülni nem szégyen

“Öregedj méltósággal, vállald magad, és hagyd megőszülni a hajad, szakállad!” A fiatalságkultusz mellett szót kell ejteni arról is, hogy az emberi öregedés velejárója az őszülés. Miközben a kétezres évek elején még csak a legvagányabb stílusikonok merték vállalni a szürke vagy inkább ezüst hajat a nyilvánosság előtt, a 2010-es évekre az ősz frizurából szép lassan mozgalom lett a nyilvános terekben és az átlagemberek között is.

Az arctorna csodás hatásai

Ha létezik az arcbőr feszesítésére természetes módszer, amihez sem tűt, sem szikét, sem mesterséges anyagot nem használnak és mégis látványos, hatásos és tartós, akkor az az arctorna.