Rengeteg a munka
- Dátum: 2013.09.28., 12:53
- ágyás, betakarítás, eper, öntözés, őszi kerti munkálatok, salátafélék, spenót, ültetés
Ugyan vége a nyárnak, a főszezonnak, azonban ilyenkor, ősszel is rengeteg teendő vár ránk a konyha-, a kis-, vagy virágos kertben.
Eljött az ideje, hogy gondoskodjunk kertünk tavaszi pompájáról. Igen, jól olvassák, a tavaszi pompáról. Abban az évszakban nyílik ugyanis a nárcisz, a tulipán, a krókusz, a jácint, a hóvirág, vagy a gyöngyvirág is. A hagymáikat pedig szeptember végén, október elején érdemes elvetni, hogy még a kemény fagyok beállta előtt meggyökerezzenek. Akár vadvirág magokat is ültethetünk. Ez azért is fontos, mert vonzzák a méheket, amik igen fontos és hasznos szerepet töltenek be a konyhakertünkben.

Ilyenkor érdemes a rózsatöveket is telepíteni. Érdemes az ültetés előtt négy-öt órára vízbe áztatni a töveket. Az sem árt, ha az ültető gödör alját komposzttal, trágyával szórjuk be, majd a tő elültetése után alaposan iszapoljuk körbe a növényt. Bazsarózsát is szaporíthatunk, a töveket most érdemes elültetni, hasonló módon a hagyományos rózsáéhoz.
Örökzöldeket, gyümölcsfákat is ebben az időszakban ültessünk. A megfelelő méretű gödör aljára mindig kerüljön komposzt, vagy trágya, a csemeték ezt nagyon meg fogják hálálni.
Ha már rendelkezünk bármilyen bokorral, vagy fával, akkor a fagyokig érdemes öntözni őket. Tudni érdemes ugyanis, hogy ezen növények többsége nem a fagy miatt pusztul ki, hanem a szárazság miatt. Alaposan locsoljuk meg őket tehát, felkészítve őket a téli időszakra.
Az epret is ilyenkor kell szétültetni, kigyomlálni, gondozni. Meg is trágyázhatjuk, hiszen ezzel elősegítjük a szaporodását, illetve megnövelhetjük a tavaszi gyümölcshozamot.
A téli fagyokat jól tűrő zöldségek vetésének is eljött az ideje. A téli vajsaláta, a rukkola, a retek, a spenót és a sóska, vagy fagytűrő kelkáposzta és káposzta magokat a megszokott módon helyezzük ágyásokba. A saláta féléket, a retket akár az ablakunkban lévő virágos ládába is vethetjük, egész télen csemegézhetünk belőle.
Póré és fokhagymát is ilyenkor érdemes dugványozni, vagy magról ültetni, hiszen jövő nyáron nagyon élvezzük majd a termés betakarítását.
Az őszi munkálatokhoz tartozik a sárgarépa, zöldség, cékla, pasztinák, zeller, torma és krumpli betakarítása, illetve tárolásának megoldása. Ezeket a legcélszerűbb nyirkos homokban, a pincében tárolni, de akár az erkélyen egy műanyag ládában is eltarthatóak hetekig, ha a sorok közé több réteg papírt teszünk és a fagy beálltával vastag paplannal, takaróval borítjuk be.
Fotó:
pixabay.com
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.