Menü

Rengeteg a munka

Ugyan vége a nyárnak, a főszezonnak, azonban ilyenkor, ősszel is rengeteg teendő vár ránk a konyha-, a kis-, vagy virágos kertben.

Eljött az ideje, hogy gondoskodjunk kertünk tavaszi pompájáról. Igen, jól olvassák, a tavaszi pompáról. Abban az évszakban nyílik ugyanis a nárcisz, a tulipán, a krókusz, a jácint, a hóvirág, vagy a gyöngyvirág is. A hagymáikat pedig szeptember végén, október elején érdemes elvetni, hogy még a kemény fagyok beállta előtt meggyökerezzenek. Akár vadvirág magokat is ültethetünk. Ez azért is fontos, mert vonzzák a méheket, amik igen fontos és hasznos szerepet töltenek be a konyhakertünkben.

Ilyenkor érdemes a rózsatöveket is telepíteni. Érdemes az ültetés előtt négy-öt órára vízbe áztatni a töveket. Az sem árt, ha az ültető gödör alját komposzttal, trágyával szórjuk be, majd a tő elültetése után alaposan iszapoljuk körbe a növényt. Bazsarózsát is szaporíthatunk, a töveket most érdemes elültetni, hasonló módon a hagyományos rózsáéhoz.

Örökzöldeket, gyümölcsfákat is ebben az időszakban ültessünk. A megfelelő méretű gödör aljára mindig kerüljön komposzt, vagy trágya, a csemeték ezt nagyon meg fogják hálálni.

Ha már rendelkezünk bármilyen bokorral, vagy fával, akkor a fagyokig érdemes öntözni őket. Tudni érdemes ugyanis, hogy ezen növények többsége nem a fagy miatt pusztul ki, hanem a szárazság miatt. Alaposan locsoljuk meg őket tehát, felkészítve őket a téli időszakra.

Az epret is ilyenkor kell szétültetni, kigyomlálni, gondozni. Meg is trágyázhatjuk, hiszen ezzel elősegítjük a szaporodását, illetve megnövelhetjük a tavaszi gyümölcshozamot.

A téli fagyokat jól tűrő zöldségek vetésének is eljött az ideje. A téli vajsaláta, a rukkola, a retek, a spenót és a sóska, vagy fagytűrő kelkáposzta és káposzta magokat a megszokott módon helyezzük ágyásokba. A saláta féléket, a retket akár az ablakunkban lévő virágos ládába is vethetjük, egész télen csemegézhetünk belőle.

Póré és fokhagymát is ilyenkor érdemes dugványozni, vagy magról ültetni, hiszen jövő nyáron nagyon élvezzük majd a termés betakarítását.

Az őszi munkálatokhoz tartozik a sárgarépa, zöldség, cékla, pasztinák, zeller, torma és krumpli betakarítása, illetve tárolásának megoldása. Ezeket a legcélszerűbb nyirkos homokban, a pincében tárolni, de akár az erkélyen egy műanyag ládában is eltarthatóak hetekig, ha a sorok közé több réteg papírt teszünk és a fagy beálltával vastag paplannal, takaróval borítjuk be.

Fotó:
pixabay.com

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.