Menü

Csicsóka, a szuperélelmiszer

Hazánkban ugyan több száz éve ismerik és termesztik, de korai népszerűsége után méltatlanul feledésbe merült. Napjainkban újra felfedezték és a korszerű étrend szerves részévé vált. A csicsókát a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

A csicsókát, a népnyelv szerint földi alma, csókapityóka, tótrépa, egyre több helyen termesztik és fogyasztják. Az igen igénytelen növény gyakorlatilag bármilyen talajon megél, és igen gyorsan elszaporodik. Ha egyszer valahol megtelepszik, szinte kiirthatatlan.

A méltatlanul elfeledett gumók felhasználása rendkívül sokrétű. A krémlevestől kezdve, a chipsen át a pürén keresztül szinte mindenre alkalmas. Fogyaszthatjuk főzve, sütve, párolva és nyersen is.

Nemcsak e sokféle felhasználási mód miatt érdemes csicsókát enni. Rendkívül magas tápértékkel bír, talán nem véletlenül használják tápszerekhez is. Jelentős a vastartalma, de sok benne a kálium, a kálcium, a magnézium és a foszfor is, viszont igen alacsony a kalória értéke.

Az Észak-Amerikából származó csicsóka gyorsan elterjedt Európában és a XVII. században hazánkban is meghonosodott. A szára akár két méter magasra is megnőhet, szép sárga virága sokáig megmarad a késő őszi napokban is. Persze nemcsak a virágja miatt érdemes a kertünkben néhány gumót elvetni, rendkívüli inulin tartalma miatt sok energiát nyerhetünk belőle, segít leküzdeni a fáradtságot, a kimerültséget.

Tudni kell még róla, hogy ásványi anyagokban, nyomelemekben, antioxidánsokban is gazdag, ezért aztán a rosszindulatú elváltozások, daganatok megelőzése érdekében is fogyaszthatjuk, sőt az áttétek kialakulását is meggátolja, késlelteti.

A magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlott csicsókát beszerezni, csökkenti a vérnyomást és serkenti a vérkeringést.

A földi alma a köszvény egyik legjobb ellenszere. A túlsúlyosok, diétázók számára remek alternatívát jelenthet a krumpli helyett. Nemcsak azért, mert alacsony a kalória értéke és sokkal egészségesebb, hanem azért is, mert nem ugrik meg tőle olyan gyorsan  a vércukorszint, mint a burgonyától, úgynevezett lassan felszívódó, hasznos szénhidrátot juttat a szervezetbe.

Fogyasztását főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban javasolják a szakemberek, amikor egyébként is kevesebb vitamint tudunk magunkhoz venni. Aki csicsóka termesztésbe kezd, annak tudni kell, hogy egyszerre csak annyi gumót érdemes felszedni, amennyit rövid időn belül felhasznál, ugyanis  még a hűtőben is könnyen megszottyad.  Ne féljünk a fagyoktól sem, -30 Celsius fokig jól érzi magát a földben.

Vízbe áztatva az édeskés íze is eltűnik, egyébként 6-8 perc alatt puhára tudjuk főzni. A pucolásával ne kínlódjunk hosszasan, elég egy gyökérkefével alaposan tisztára dörzsölni, felesleges hámozgatni, a héja is bátran fogyasztható. Akár nyersen, reszelve, szendvicsbe, salátába is kitűnő étek.

Fotó:
muveltkert.blogspot.com

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.