Menü

Csicsóka, a szuperélelmiszer

Hazánkban ugyan több száz éve ismerik és termesztik, de korai népszerűsége után méltatlanul feledésbe merült. Napjainkban újra felfedezték és a korszerű étrend szerves részévé vált. A csicsókát a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

A csicsókát, a népnyelv szerint földi alma, csókapityóka, tótrépa, egyre több helyen termesztik és fogyasztják. Az igen igénytelen növény gyakorlatilag bármilyen talajon megél, és igen gyorsan elszaporodik. Ha egyszer valahol megtelepszik, szinte kiirthatatlan.

A méltatlanul elfeledett gumók felhasználása rendkívül sokrétű. A krémlevestől kezdve, a chipsen át a pürén keresztül szinte mindenre alkalmas. Fogyaszthatjuk főzve, sütve, párolva és nyersen is.

Nemcsak e sokféle felhasználási mód miatt érdemes csicsókát enni. Rendkívül magas tápértékkel bír, talán nem véletlenül használják tápszerekhez is. Jelentős a vastartalma, de sok benne a kálium, a kálcium, a magnézium és a foszfor is, viszont igen alacsony a kalória értéke.

Az Észak-Amerikából származó csicsóka gyorsan elterjedt Európában és a XVII. században hazánkban is meghonosodott. A szára akár két méter magasra is megnőhet, szép sárga virága sokáig megmarad a késő őszi napokban is. Persze nemcsak a virágja miatt érdemes a kertünkben néhány gumót elvetni, rendkívüli inulin tartalma miatt sok energiát nyerhetünk belőle, segít leküzdeni a fáradtságot, a kimerültséget.

Tudni kell még róla, hogy ásványi anyagokban, nyomelemekben, antioxidánsokban is gazdag, ezért aztán a rosszindulatú elváltozások, daganatok megelőzése érdekében is fogyaszthatjuk, sőt az áttétek kialakulását is meggátolja, késlelteti.

A magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlott csicsókát beszerezni, csökkenti a vérnyomást és serkenti a vérkeringést.

A földi alma a köszvény egyik legjobb ellenszere. A túlsúlyosok, diétázók számára remek alternatívát jelenthet a krumpli helyett. Nemcsak azért, mert alacsony a kalória értéke és sokkal egészségesebb, hanem azért is, mert nem ugrik meg tőle olyan gyorsan  a vércukorszint, mint a burgonyától, úgynevezett lassan felszívódó, hasznos szénhidrátot juttat a szervezetbe.

Fogyasztását főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban javasolják a szakemberek, amikor egyébként is kevesebb vitamint tudunk magunkhoz venni. Aki csicsóka termesztésbe kezd, annak tudni kell, hogy egyszerre csak annyi gumót érdemes felszedni, amennyit rövid időn belül felhasznál, ugyanis  még a hűtőben is könnyen megszottyad.  Ne féljünk a fagyoktól sem, -30 Celsius fokig jól érzi magát a földben.

Vízbe áztatva az édeskés íze is eltűnik, egyébként 6-8 perc alatt puhára tudjuk főzni. A pucolásával ne kínlódjunk hosszasan, elég egy gyökérkefével alaposan tisztára dörzsölni, felesleges hámozgatni, a héja is bátran fogyasztható. Akár nyersen, reszelve, szendvicsbe, salátába is kitűnő étek.

Fotó:
muveltkert.blogspot.com

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?