Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
- Dátum: 2025.11.08., 07:59
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- A-vitamin, áfonya, allicin, antioxidáns, folsav, joghurt, kálium, klorofill, méregtelenítés, padlizsán, piros, saláta, sárgarépa, spenót
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A modern táplálkozástudomány egyik leglátványosabb és legegyszerűbb elve a „szivárványétkezés”, azaz, hogy minden nap minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. A színek nemcsak a tányérunkat dobják fel a kedvünk mellett, hanem a szervezetünk számára is különböző tápanyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat jelentenek. Minél több színt pakolunk a tányérunkra, annál többféle jótékony anyag jut a szervezetünkbe, így egyre több káros dologtól védhetjük meg magunkat.

A növényekben található természetes pigmentek (úgynevezett fitonutriensek) adják a zöldségek és gyümölcsök színét. Ezek az anyagok védik a növényt a napsugárzástól, kártevőktől és betegségektől. Ám nem csak a növényeket védik, hanem az emberi szervezetet is, hiszen kimutatták, hogy például erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást, segítik a sejtek megújulását, sőt, egyes kutatások szerint megelőzhetik a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket is.
Elsőnek nézzük a piros színt, nem kell messze menni, csak a paradicsomig, vagy a cseresznyéig. Ezek likopint és antociánt tartalmaznak, amik segítik a szív egészségét és védelmet nyújthatnak bizonyos rákfajtákkal szemben. A narancssárga és sárga színek, a sárgarépa, a sütőtök és a narancs béta-karotinban gazdag, amelyet a szervezet A-vitaminná képes alakítani. Ez támogatja a látást, a bőr egészségét és az immunrendszert. Zöldben is bővelkedünk, a brokkoli, a spenót, a kelkáposzta és az uborka klorofillt, folsavat és K-vitamint tartalmaz. Ezek nélkülözhetetlenek a vérképzéshez, a csontok egészségéhez, és a méregtelenítéshez.
A kék és a lila is megtalálható, gondoljunk csak az áfonyára, szilvára, lilakáposztára és mondjuk a padlizsánra. Ezekben antociánok vannak, amik erős antioxidánsok, lassítják az öregedési folyamatokat és javítják a memóriát. Végül a fehérről se feledkezzünk meg, itt a karfiol, fokhagyma, hagyma, ami allicint és káliumot tartalmaz, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában és az immunrendszer erősítésében. Nem kell mindig mindent a tányérra pakolni, elég, ha arra figyelünk, hogy naponta legalább háromféle színű alapanyagot használjunk.

A reggeli joghurtba keverjünk banánt és bogyós gyümiket, az ebédhez fogyasszunk zöldséges köretet, vacsorára pedig valami könnyű salátás szendvicset. Ezzel nem csak vitaminokat juttatunk be, hanem a kedvünk is jobb lesz. Egy színes tányérról szívesebben eszünk, mint az egyhangú fogásokat.
A szivárványétkezés nem diéta, hanem egyfajta életmód, ami egyszerű, természetes és látványos módja annak, hogy minden nap támogassuk testünk és lelkünk egészségét.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.