Menü

Egészségi állapotunkról is árulkodik hajunk

Hajunk állapota nemcsak esztétikai szempontból fontos, kevesen tudják csak, hogy szervezetünk belső folyamatairól is árulkodik.

Mielőtt részletesebben foglalkoznánk a hajvizsgálat lehetőségeivel, érdemes röviden kitérni a szervezetben zajló meghatározó folyamatokra. Szervezetünk egészségét leegyszerűsítve alapvetően két folyamat egyensúlya határozza meg. Az egyik folyamat során szervezetünk energiát állít elő az elfogyasztott ételekből, és italokból származó ásványi anyagokból. Ez az energia szükséges egyrészt a szervek és a sejtek működéséhez, másrészt pedig ahhoz a (második) folyamathoz, mely során a szervezet építkezik és raktároz.

A lényeg, hogy a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez fontos egyrészt az ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyisége, illetve egymáshoz való arányai is meghatározó erővel bírnak.

Egy vérvizsgálat során elvileg képet kaphatunk szervezetünk belső állapotáról. Ezek a tesztek azonban bizonyos esetekben nem teljes képet mutatnak, mivel sokszor csak mennyiségi információkról tájékoztatnak, az elemek kölcsönös arányairól nem.

A haj állapota azonban informatív lehet azzal kapcsolatban is, hogy milyen a szervezetünkben lévő ásványi anyagok és nyomelemek mérlege. A haj vizsgálata árulkodhat a szervezetben végbemenő alapvető folyamatok milyenségéről. Vagyis például arról, hogy milyen az anyagcsere, és milyen a különböző elemek (például: kálcium, magnézium, cink, réz, foszfor) szintje és kölcsönös aránya.

Egy értő szakember tehát hajvizsgálat segítségével fel tudja mérni szervezetünk általános állapotát, akár még egészségügyi problémák is diagnosztizálhatóak ezzel a módszerrel. És ami még szintén fontos, hogy mindezek alapján személyre szabott étrend állítható fel, és konkrétan azonosíthatóak azok az elemek, melyek aránya vagy mennyisége nem kielégítő a szervezetben.

Fotó:
pixabay.com

Gondolnád?

Gondolnál arra, hogy a rágógumi miatt nem fogysz? Vagy az energiaital miatt? Hogy mi a baj a reggelizőpehellyel és miért nem egészséges a bolti gyümölcsjoghurt vagy salátaöntet?

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Bőrfeszesítő ételek

Ha végleg le akarsz számolni a gödröcskékkel, akkor azt csak úgy érheted el, ha minden fronton támadást indítasz a cellulitisz ellen.

Van-e olyan, hogy túl sok alvás?

Hogy a kialvatlanság káros, arról mindnyájan hallottunk már, de valahogy sokkal nehezebb elképzelni, hogy létezik túlalvás is. Lehet, hogy csak azét, mert a mai világban a pihenésre is egyre kevesebb időnk jut, ezért el sem tudjuk képzelni, hogy azt túlzásba is lehet vinni.

Ha kell egy kis energia…

Napi energiaszintünk nagymértékben növelhető, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Nincs szükség három-öt presszókávéra délelőtt és energiaitalokra, drága étrend-kiegészítőkre, elég, ha kipróbáljuk a következő tíz szuperételt!