Finom és cukros
- Dátum: 2013.12.06., 12:09
- cukor, gyümölcsjoghurt, Joghurt, teszt, tudatos vásárlók egyesülete
Alaposan fel kell kötni a nadrágunkat, ha a közvélekedés által egészségesnek tartott finomságból, a gyümölcsjoghurtból valóban egészségeset szeretnénk választani.
A piacon lévő gyümölcsjoghurtokat a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tesztelte a közelmúltban. A felmérés eredménye nem túl biztató, bár aki kicsit is képben van élelmiszerügyileg, számíthatott valami ilyesmire.
A divatos gyümölcsjoghurtok általában az egészséges táplálkozás alappilléreiként vannak eladva, ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbb termékben kevés a valódi gyümölcs, és sok a hozzáadott cukor. A gyártók a különböző adalékanyagokkal sem spórolnak, az aromák, színezékek, tartósítószerek nem ártalmasak az egészségre, viszont annak minősége szempontjából feleslegesek.
A TVE 16 terméket tesztelt és a próbából világosan kiderül, hogy a gyümölcsjughurtok inkább számítanak édességnek, mint egészséges tápláléknak. A vizsgált áruk közül mindössze kettő tartalmazott nagyobb arányban valódi gyümölcsöt, mint hozzáadott cukrot. A Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás termék szerepelt a legjobban a felmérésen, előbbi előállításánál ráadásul adalékanyagot sem használnak.
Az utolsó helyen a Danone Könnyű és Finom eperízű, élőflórás, zsírszegény joghurt végzett, a sok cukor és adalék miatt, illetve abból az okból, hogy nincs benne valódi gyümölcs, csak koncentrátum.
Természetesen a gyümölcsjoghurtok minősége általában az árban is visszaköszön, azért vannak kivételek, ettől függetlenül ahogyan a fent említettek is jelzik, érdemes a vásárlás előtt a tartalmat is böngészni.
Fotó:
pixabay.com
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.