Menü

Ferenc pápa: telitalálat

Ferenc pápát választotta az év emberének a Time című amerikai magazin. A katolikus egyházfő a brit The Times-nál, és a francia Le Monde napilapnál is megkapta a kitüntető címet.

Az argentin származású Jorge Mario Bergoglio idén tavasszal lett pápa, miután XVI. Benedek lemondott. Ő az első amerikai, az első déli féltekéről származó, az első jezsuita a katolikus egyházfők sorában, és nagyon hosszú idő, a 8. században élt III. Gergely óta az első nem európai.

A 21. században a keresztény vallás, benne a katolikus egyházzal komoly kihívás elé néz. Ezt már egyházon belül is régóta tudják, és sokak szerint éppen emiatt olyan vezetőt akartak, aki megfelel az új kihívásoknak. Erre szokták mondani: telitalálat.

Némi képzavarral élve Ferenc pápa ugyanis zajos sikert aratott. Remek a kisugárzása, példamutató a magatartása, közvetlen a személyisége – dicsérik azok a médiumok, amelyek az év emberének választották, de nemcsak ők méltatják, igazából az új pápa elismertsége igen széleskörű. A katolikus egyház legfőbb kritikusai is kénytelenek belátni, Ferenc pápa érkezésével Vatikán új dimenzióba léphet.

Ennek az új dimenziónak persze csak a felszíne a pápa könnyedebb szereplése, közvetlen megjelenése, új szituációkban való feltűnése. Azonban az is igaz, hogy mindez fontos üzenet, a változás szele, a felfrissülés jele. Az új pápa – megválasztása óta is - szerény, visszafogott életet él, emellett közvetlen és szereti a szórakozást (például az operát és a labdarúgást), ugyanakkor sok mindenben konzervatív: elutasítja az abortuszt, a fogamzásgátlást, az eutanáziát és a halálbüntetést.

Ferenc pápa elkötelezte magát a szegények és a béke védelmének érdekében, és úgy tűnik, komolyan is veszi feladatait. Érdekesség, hogy személyisége és múltja miatt mind az egyházon belül, mind azon kívül alkalmasnak találják a reformok megvalósítására.

Ha pápasága a 2013-ban megkezdett úton halad tovább, korszakos egyházfőként jegyzik majd nevét a történelemben.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!