Menü

Dohányzás: úgy csökken, hogy nő

Talán a megszorításoknak, talán a trendnek, de valószínűleg inkább mindkettőnek köszönhetően arányaiban csökkent a dohányzók száma. A fogyasztás, legalábbis a világstatisztikák szerint, mégsem esett vissza.

Környezetünkben, saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hogy egyre kevesebb a dohányos. Nem lehet cigizni az éttermekben, a tömegközlekedési eszközökön, sőt már a buszmegállókban, a strandokon, különböző intézmények közelében, és az épületbejáratok közelében sem. Az adóterhek növelésével szintén lehet hatni a fogyasztás csökkentése érdekében. A lehetőségek beszűkülése és az ár növekedése csak az egyik dolog, a másik a dohányellenes lobbi, amely az utóbbi időszakban az egészséges életmód divatossá válásával párhuzamosan nagyon megerősödött.

A statisztikák szerint a dohánytermékek forgalma nem esett, hanem emelkedett, ami nyilvánvalóan a népességnövekedésnek köszönhető. Egyes országokban (például Kínában, Oroszországban, Fülöp-szigeteken, Olasz- és Görögországban) sokan és egyre többen cigarettáznak, míg másutt a leszokás a divat. A leszokás azonban az esetek több mint egyharmadában nem végleges.

Az arányok mindenesetre javultak, míg harminc évvel ezelőtt a férfiak több mint negyven százaléka dohányzott, ma ez az adat harminc százalék körül van. A nőknél világszinten ezen időszak alatt csaknem megfeleződött az arány.

Az irány és a módszerek tehát megfelelőek, de a szakemberek szerint a mostani „leszoktató” rendszernél még hatékonyabbra van szükség annak érdekében, hogy a dohányzók és az azzal összefüggő betegségek száma igazából csökkenjen.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.