Menü

Sokoldalú levendula

Írásunk főszereplője egyszerre illatosító és kölni alapanyag, fűszer, gyógynövény, illetve kozmetikai  alkotóelem. Ennyi jó tulajdonsággal és széleskörű felhasználással csak kevés növény büszkélkedhet.

A levendula jellegzetes színe és illata nekünk magyaroknak elsősorban a Tihanyi-félsziget lankáiról ismerős. A Balaton partjára a 20. század elején telepítették az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfajt, persze hazánk ennél már jóval korábban megismerkedett a levendulával. A 17. században már fellelhető a szakirodalomban, az 1700-as években pedig már szélesebb körben elterjedt a felhasználása.

Az emberiség már az ókorban kedvelte a levendula különböző fajait, közülük kiemelten a közönséges levendulát, amely a mediterrán térségből ered. A népszerűsége nem volt véletlen, hiszen virágait, leveleit, olaját felhasználva méregtelenítésre, fertőtlenítésre, nyugtatóként, fejfájásra, szemgyulladásra, gyomor és bélpanaszokra alkalmazták többek között.

Említésre méltó a kozmetikai ipar kialakulásában betöltött szerepe, a levendula az eredeti kölni egyik alkotóeleme, és számos mai termék, krémek, kenőcsök, parfümök alapanyaga. Az illatosítás mellett kitűnő a különböző kártevők távol tartására is.

A konyhaművészetben is hasznosítják jó tulajdonságait, kevésbé ismert, de különböző szószokban elengedhetetlen fűszernek számít, emellett számos más ételt is ízesítenek vele. 

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.