Menü

Nincs gyógymód a náthára

Az influenzajárvány időszaka talán már elmúlt, de a nátha még komolyan szedi áldozatait. Kis túlzással minden második ember fújja az orrát, tüsszög, fej- és torokfájással, köhögéssel küzd.

A nátha vagy más összefoglaló nevén megfázás, meghűlés vírusos fertőzés (rengetegféle vírus okozhatja), amely a felső légutakat támadja, az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját. Nincs rá gyógymód, a tüneteket, amelyek voltaképpen immunrendszerünk válaszreakciói a fertőzésre, viszont lehet kezelni, enyhíteni.

A tünetek az esetek többségében nem tartanak tovább mint egy hét, vagy tíz nap. A gyermekek gyakrabban esnek áldozatul a náthának, és náluk gyakori, hogy a betegség lázzal is jár.

A kutatások szerint a betegség nem feltétlenül van összefüggésben azzal, hogy mennyire hideg az időjárás, az azonban biztos, hogy az alacsonyabb páratartalom kedvez a vírus terjedésének. Ahogyan az is, hogy az emberek télen több időt töltenek zárt térben.

A nátha megelőzésében legfontosabb a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés, akár arcmaszk használata, azaz annak megakadályozása, hogy a kórokozó bejusson a szervezetükbe. Azt tartják, hogy megelőzés szempontjából a C-vitamin nem hatásos, viszont a tünetek kezelésében, a tünetek hosszának lerövidítésében igen.

Gyógymód, mint említettük, nincs, azaz jelenleg nem ismer olyan szer, amely bizonyítottan lerövidíti a fertőzés lefolyását. A tünetek enyhítésére, megszüntetésére a megnövelt folyadékbevitelt, a pihenést, és a sós vizes gargalizálást, kamillás inhalálását ajánlják a leginkább. Ha szükség van rájuk, fájdalom, és lázcsillapítókat is bevethetünk.

Fotó:
pixabay.com

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnánk. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Ha magas a koleszterinszint…

Mindig azt hittem az elhízott embereknek mutat magas koleszterinszintet a vérképe, míg a vékony, szálkás, sportoló férjem véreredményét meg nem láttam. A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

A fényes haj titka

A szépségápolás során a bőr mellett a haj kapja a legnagyobb szerepet. A kezelése során a termékek mellett a használati módra is érdemes odafigyelni.