Menü

Házi praktikák: Természetes vízkőoldó

A vegyszermentes háztartásból nem hiányozhat a citromsav, amely biológiailag könnyen lebomló vegyület és mindenféle felületen, anyagon hatásos vízkőoldó, remek tisztítószer.

A citromsavat még a nagymamám is gyakorta használta, amíg meg nem fertőzték a televízióban látott reklámok. Becsületére legyen mondva, jó néhány csodaszert kipróbált, ám egy nap azt mondta, inkább visszatér a jól megszokott, bejáratott szereihez, mert azok nem vegyszerszagúak és tized annyiba kerülnek, mint az agyon ajnározott, bolti vegyszerek. Így ismerkedtem meg a citromsavval.

A citromsav és fehér, kristályos anyag, amely enyhén savas kémhatású. E tulajdonsága miatt remek vízkőoldó. Nagyon jó, hogy mindenféle felületen hatásos, legyen szó műanyagról, fémről, vagy üvegről. A kávéfőzőgépet (vagy teafőzőt), sőt a vízforralót is ezzel tisztítjuk, mert egyrészt szépen feloldja a lerakódásokat, másrészt pedig nem hagy maga után olyan kellemetlen, erős szagot, mint az ecet. Pontosabban semmilyen szagot sem hagy maga után, és ez a kávéfőző esetében nagyon fontos kérdés.

A citromsav egyébként természetes formában számtalan savanykás gyümölcsben, zöldségben megtalálható. A ribizliben, a málnában, a szederben, vagy a sóskában nagy mennyiségben van jelen. De a citrusfélékben is megtalálhatjuk, sőt a félig érett citromból vonják ki és állítják elő a kristályos formáját is.

Vízzel is oldhatjuk, így remek folttisztítót és fehérítőt kapunk. A szőnyegekből a makacs foltokat, vagy a gyerekruhákból a kivehetetlennek tűnő főzelék- és gyümölcsfoltokat alaposan dörzsöljük be vele, hagyjuk állni egy negyedórát, majd meleg vízzel (60 fokon) mossuk ki a ruhaneműt, vagy öblítsük át meleg vízzel a szőnyeget.

A citromsavat sokan természetes tartósítószerként is alkalmazzák, befőzéskor, lekvárok, savanyúságok esetén.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?