Menü

A cigitől nem leszünk boldogabbak

Sorra dőlnek meg a cigarettázással kapcsolatos hitek. A dohányosoknak egyre kevesebb mentsváruk marad, igaz, ez most még nem jelenti egyenes arányosan azt, hogy megnő a leszokási hajlandóság.

A dohányzás egészségügyileg káros hatásai mellett nem elhanyagolható az a tény, hogy a cigaretta függőséget okoz. Így, ha meg is van a hajlandóság, a szándék a leszokásra, egyáltalán nem biztos a siker. A dohányosokra jellemző, hogy különböző gondolatokkal, állításokkal igazolják cselekedetük pozitív mivoltát. Okokat gyártanak, próbálják különböző ideológiákkal alátámasztani azt, hogy miért nem tették még le a cigarettát. Például: a cigi jót tesz a stressz ellen, megnyugtat, segít koncentrálni, ellazulni. Kell a kávéhoz, vizsgához, állásinterjúhoz, munkához, kikapcsolódáshoz, bulizáshoz.

A legtöbben elismerik, hogy ez káros, de... Jön, a szokásos de, és a különböző mentsvárak, hogy napi egy-két-három szál, stb.

A legújabb kutatások azonban könnyedén lövik ki sorra ezeket a felfújt lufira emlékeztető mentsvárakat, ideológiákat. Nemrég bebizonyították, hogy a dohányzástól nem leszünk boldogabbak, legalábbis hosszú távon semmiképpen. Sőt, épp a leszokás az, ami csökkenti a szorongást és a depressziót, azaz a dolog épp ellenkező azzal, amit sokszor bemagyarázunk magunknak. A vizsgálatok eredményei szerint a hangulat, és ezzel az életminőség is javul a cigaretta elhagyásával.

A dohányzás fizikai hátrányai régóta ismertek: nagy szerepe van a rák, szív és érrendszeri megbetegedések, valamint számos más egészségügyi probléma előidézésében. A lelket érintő negatívumok ugyanakkor ezidáig kevésbé kerültek előtérbe. Ma még a dohányosok bőszen építik a teljes leszokás elleni mentsváraikat, azonban ha az új kutatási eredmények is tudatosulnak, beépülnek a köztudatba, akkor a cigarettázás elleni harc új korszakába léphet.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.