Menü

Kevesebb üdítőt iszunk

Az elmúlt évben kevesebb üdítő és gyümölcslevet fogyasztottunk, mint egy esztendővel korábban – derült ki a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség közléséből.

A nem alkoholos italok, a különböző szénsavas üdítők, gyümölcslevek, szörpök, ízesített ásványvizek, energiaitalok, sportitalok forgalma évről évre csökken. Sokan ezt a folyamatot annak tudják be, hogy az egészséges táplálkozás egyre népszerűbb, és a felsorolt termékek közül sokat, például a szénsavas üdítőket a legtöbben felelőssé teszik az elhízásért. Mások úgy fogalmaznak, hogy ezek az élelmiszerek csak kis részben okolhatók a problémáért.

Így, vagy úgy, az emberek egyre kevesebb üdítőt és gyümölcslevet isznak. Tavaly 2012-höz képest csaknem 70 millió literrel kevesebb fogyott az említett italokból. A legnagyobb csökkenés a szénsavas üdítőknél van, ezek fogyasztása tíz év alatt harmadával esett vissza. A gyümölcslevek eladásának csökkenése 2012 és 2013 összevetésében minimális, mindössze egy százalék, de a hat évvel ezelőtti csúcshoz képest jelentős a visszalépés itt is.

A szövetség kiemeli: a forgalom visszaesése további munkahelymegszűnésekhez vezethet, és a probléma nemcsak a gyártókat, hanem a beszállítókat és a kereskedelmet is érinti.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!