Kevesebb üdítőt iszunk
- Dátum: 2014.03.29., 11:34
- csökkenés, eladás, forgalom, gyümölcslé, Üdítő
Az elmúlt évben kevesebb üdítő és gyümölcslevet fogyasztottunk, mint egy esztendővel korábban – derült ki a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség közléséből.
A nem alkoholos italok, a különböző szénsavas üdítők, gyümölcslevek, szörpök, ízesített ásványvizek, energiaitalok, sportitalok forgalma évről évre csökken. Sokan ezt a folyamatot annak tudják be, hogy az egészséges táplálkozás egyre népszerűbb, és a felsorolt termékek közül sokat, például a szénsavas üdítőket a legtöbben felelőssé teszik az elhízásért. Mások úgy fogalmaznak, hogy ezek az élelmiszerek csak kis részben okolhatók a problémáért.
Így, vagy úgy, az emberek egyre kevesebb üdítőt és gyümölcslevet isznak. Tavaly 2012-höz képest csaknem 70 millió literrel kevesebb fogyott az említett italokból. A legnagyobb csökkenés a szénsavas üdítőknél van, ezek fogyasztása tíz év alatt harmadával esett vissza. A gyümölcslevek eladásának csökkenése 2012 és 2013 összevetésében minimális, mindössze egy százalék, de a hat évvel ezelőtti csúcshoz képest jelentős a visszalépés itt is.
A szövetség kiemeli: a forgalom visszaesése további munkahelymegszűnésekhez vezethet, és a probléma nemcsak a gyártókat, hanem a beszállítókat és a kereskedelmet is érinti.
Fotó:
pixabay.com
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.