Menü

Kevesebb üdítőt iszunk

Az elmúlt évben kevesebb üdítő és gyümölcslevet fogyasztottunk, mint egy esztendővel korábban – derült ki a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség közléséből.

A nem alkoholos italok, a különböző szénsavas üdítők, gyümölcslevek, szörpök, ízesített ásványvizek, energiaitalok, sportitalok forgalma évről évre csökken. Sokan ezt a folyamatot annak tudják be, hogy az egészséges táplálkozás egyre népszerűbb, és a felsorolt termékek közül sokat, például a szénsavas üdítőket a legtöbben felelőssé teszik az elhízásért. Mások úgy fogalmaznak, hogy ezek az élelmiszerek csak kis részben okolhatók a problémáért.

Így, vagy úgy, az emberek egyre kevesebb üdítőt és gyümölcslevet isznak. Tavaly 2012-höz képest csaknem 70 millió literrel kevesebb fogyott az említett italokból. A legnagyobb csökkenés a szénsavas üdítőknél van, ezek fogyasztása tíz év alatt harmadával esett vissza. A gyümölcslevek eladásának csökkenése 2012 és 2013 összevetésében minimális, mindössze egy százalék, de a hat évvel ezelőtti csúcshoz képest jelentős a visszalépés itt is.

A szövetség kiemeli: a forgalom visszaesése további munkahelymegszűnésekhez vezethet, és a probléma nemcsak a gyártókat, hanem a beszállítókat és a kereskedelmet is érinti.

Fotó:
pixabay.com

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.