Menü

Mit tegyen a frontérzékeny?

Akik erre érzékenyek, az elmúlt napokban is tapasztalhatták, hogy az időjárás nemcsak a szabadidős programot tudja befolyásolni, hanem a hangulatot és az egészséget is. A frontok hatással vannak ránk, még ha nem is vesszük észre.

Az időjárás változása bizony komoly hatással van az emberi szervezetre, és ez akkor is igaz, ha a „páciens” ezt nem veszi észre, nem tapasztalja. Nem mindenki érzékeny az idő változására, és bőven akadnak olyanok, akik nem kötik össze tüneteiket a meleg, vagy hideg frontokkal.

Az időjárás változása negatívan (kellemetlenül, fájdalmasan) hathat az idegrendszerre, az ízületekre és még sok minden másra is. Az érzékenyek közül sokan egyből megérzik, míg másoknál, eltolódva, később jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Az ingerlékenység, fejfájás, fáradtság, álmatlanság, esetleges keringési zavarok hideg és meleg front esetén egyaránt gyakori problémát jelentenek. Ezek az egészségügyi gondok persze más miatt is többször jelentkezhetnek, illetve megszoktuk őket, így nem tűnik fel, hogy esetleg frontérzékenyek vagyunk.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehet az, aki tudja: ha font jön, jönnek vele a gondok, a fájdalom, a rossz közérzet is. A rossz hír, hogy nincs egységes megoldás, ugyanakkor általánosságban itt is elmondható, hogy a jó fizikai állapot segíthet. Azaz, aki fitten, egészségesen, sokat mozogva él, könnyebben átvészeli az időjárási változásokat, hiszen szervezete szoktatva van a hőingadozáshoz. Ami a tünetek enyhítését illeti, a megfelelő mennyiségű alvás, a masszázs, és a szaunázás sokat segíthet, valamint érdemes minden olyan dolgot, tevékenységet (alkoholbevitel, dohányzás) csökkenteni, ami ronthatja immunrendszerünk erejét.

Fotó:
pixabay.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.