Menü

Ha egészséges kutyát szeretnénk, kerüljük a szaporítókat!

Kutyavásárláskor a legtöbb ember nincs tudatában, kitől is vesz igazából kutyát: igazi tenyésztőtől, vagy szaporítótól? Aki pénzt kér a kiskutyákért, és esetleg még a kötelező oltásokat is beadatja neki, az már tenyésztőnek vallja magát. A vásárló pedig, ha nem jár megfelelően utána, hogy honnan szerzi be a család új kedvencét, akkor könnyen bérletet válthat az állatorvoshoz a következő években.

Na de honnan tudhatjuk, hogy megbízható-e a tenyésztő, vagy csak a haszonszerzés a célja? Összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokra érdemes figyelni.

  1. Mindig járjunk utána, hogy milyen körülmények között tartják a kutyáikat! Gyanús, ha az eladó nyilvános helyen, parkolókban akarja nekünk átadni az állatot, és nem tudunk semmit a környezetéről, ami sokszor azért van, mert rettenetes állapotok között tartják őket. Állatvásárokban ritkán találkozhatunk megbízható tenyésztőkkel, és így szintén nem sokat tudhatunk meg a kutya hátteréről.
  2. Tévhit, hogy a törzskönyv valamiféle „luxus-hóbort”, ami csak plusz költséggel jár. Lelkiismeretes tenyésztőnél nem kérdés, hogy csak ezzel együtt ad el kutyakölyköt. Hiszen ez gyakorlatilag a kutya anyakönyvi kivonata. Hiányában egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy fajtatiszta felmenőktől származik. A dokumentum nem csupán a kiállítási, vagy munkavizsga eredmények feljegyzésére szolgál, hanem a szűrővizsgálatok leírására is…
  3. …merthogy a szűrővizsgálatok nagyon fontosak! A kutyafajta tipikus betegségeinek vizsgálatával elkerülhetjük, hogy egy életen szenvedni lássuk kedvencünket. Ezek a szűrések azonban nem olcsóak, így sajnos tényleg csak a lelkiismeretes tenyésztők végeztetik el azokat.
  4. Ismérvük, hogy megvizsgálják a következő szempontokat: csak jó idegrendszerű kutyákat pároztatnak, figyelnek azok összeillőségére, valamint küllemére. Nem pároztatnak túl fiatal kutyákat, hiszen sok betegség csak néhány év elteltével mutatkozik meg, és a szukáknak sem tesz jót a túl korai vemhesség.  
  5. A jó tenyésztő megnézi, hogy kinek ad el kiskutyát, hiszen tudni szeretné, hogy az állat jó helyre kerül. Ezért megkérdez minket, hogy milyen célból szeretnénk kutyust, és hogyan szeretnénk tartani. Az átadáskor szerződést köt mindkét fél érdekében, és folyamatosan nyomon követi az állatok sorsát, valamint mindig lehet számítani a tanácsaira, tehát nem tűnik el az eladás után.
  6. Semmiképp sem adja oda 8 hetes kora előtt a kiskutyákat. Túl korai 6-7 hetes korában elszakítani a kicsiket! Megtanítja őket önállóan enni, méghozzá a fejlődésüket elősegítő, minőségi táplálékokat ad nekik.
  7. Nemcsak oltva, hanem féregtelenítve, chippelés után adja át a kölyköket. 

Ezen szempontok hiányában sajnos valószínűsíthető, hogy szaporítóval van dolgunk, aki haszonszerzésből, vagy csak hobbiból, de sajnos tudatlanul pároztat kutyákat.

Igaz, hogy megfelelő helyről kutyát venni drága (bár a lelkiismeretes állattartás sem olcsó). Ha viszont nem kívánunk nagyobb összeget szánni a kutyavásárlásra, akkor fogadjunk örökbe! Ez ingyenes, és megmenthetünk vele egy állatot, aki éppen arra vár, hogy eljöjjön számára a szerető gazdi. 

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.