Menü

Természetes szappannal ápoljuk bőrünket

Manapság ismét divatba jött a szappanok használata. Az emberek szívesen térnek vissza a természetes eredetű, klasszikus termékekhez, legyen szó akár ételekről, tisztító- és mosószerekről, vagy piperecikkekről. Lassan már minden kirakodóvásárban, sőt a drogériák polcain is nagyobb szappankínálatot találhatunk.

Azonban vita tárgya - sokszor még a készítők között is -, hogy a glicerines szappan javasolt-e, vagy sem? A kulcsszó a hozzáadott glicerin. A szappankészítés során természetes módon glicerin képződik. A glicerin pozitív hatását azzal indokolják, hogy hidratálja a bőrt. Alapvetően ez igaz is, viszont nagy dózisban a hatása épp ellenkező: a bőr száraz, repedezett lesz tőle. Sajnos az általános szappanok hozzáadott, szintetikus glicerint tartalmaznak, azaz mesterséges eredetűek. A különbség tehát az, hogy a természetes, házilag készített szappanokban a glicerin eredeti formájában van jelen, normál mennyiségben; a gyárilag készült szappanokhoz viszont iparilag adják hozzá a glicerint, ezért annak mértéke és eredete is mesterséges. Az átlátszó szappanokat a száraz bőrűeknek érdemes kerülnie, mivel azoknak magas a glicerintartalma.

Ha természetes összetevőket tartalmazó szappant használunk, akkor ne várjuk, hogy ugyanúgy habzik majd, mint egy bolti szappan, vagy tusfürdő. Azon termékek ugyanis olyan mesterséges összetevőket tartalmaznak, amelyek fokozzák a habzó hatást. Figyeljünk oda arra is, hogy a szappan ne tartalmazzon tartósítószert. A jó terméknek erre nincs szüksége, ugyanis a megfelelő összetevőkből és elkészítéssel előállított szappanok maguktól is tartósak lesznek: legalább fél éves szavatossági időt várhatunk.

Ne dőljünk be továbbá az antibakteriális hatásnak: gyakorta ezen termékek semmivel sem védenek jobban a kórokozókkal szemben, sőt el nem hanyagolható káros „mellékhatásokkal” rendelkeznek, nem csak a bőrünkre nézve. Ráadásul növelhetik a baktériumok ellenálló képességét.

Törekedjünk tehát arra, hogy minél természetesebb anyagokkal találkozzon a bőrünk! Ezzel helyreállíthatjuk természetes egyensúlyát, valamint elkerülhetjük az allergiás reakciókat is. 

Fotó:
pixabay.com

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.

Mi az alvási apnoe?

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoéja van.