Menü

A védekezés praktikus módja a hüvelygyűrű

Nehéz megtalálni a legjobb védekezési módot a nem kívánt terhesség megelőzésére. Manapság már sokféle lehetőség áll rendelkezésre, természetesen mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Cikkünkben most a hüvelygyűrűt mutatjuk be, őszintén vallva a pozitív és negatív tulajdonságairól is.

Elsősorban azoknak ajánlják a használatát, akik a kényelmes fogamzásgátlás mellett voksolnak, és nem akarnak minden nap foglalkozni a gyógyszer bevételével, vagy minden szexuális együttlét alkalmával az óvszer használatával. A hüvelygyűrűt első alkalommal a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd a ciklusnak megfelelően 21 nap múlva levenni. Ekkor jelentkezik a „mesterséges” menzesz, majd 7 nap múlva kell újra felhelyezni a hüvelygyűrűt. Ez azt jelenti, hogy a havi vérzésen kívüli 3 hétben egyáltalán nem kell vele foglalkozni, ráadásul a menstruáció időpontja is módosítható vele. (Pl. nem feltétlenül jelentkező kisebb pecsételő vérzést leszámítva kimaradhat a menzesz, ha a 21 nap elteltével kivesszük a hüvelygyűrűt, majd azonnal egy újat helyezünk fel.) Természetesen ezzel nem szabad „visszaélni”, mert ha túl gyakran alkalmazzuk, akkor rendesen összezavarhatjuk vele a szervezetünket. A hüvelygyűrű is hormonális fogamzásgátlást jelent, úgynevezett többkomponensű eszköz, viszont a tablettához hasonlítva előnye, hogy nem terheli a májat. Ezért májbeteg nőknek is ajánlják a használatát.

Néhányan a hátrányára írják, hogy érezni lehet a szexuális együttlét közben, de legtöbben azt állítják, hogy ez nem zavaró. Akinek mégis bosszantó lenne, az az együttlét idejére kiveheti a hüvelygyűrűt, a lényeg, hogy 3 óránál ne legyen hosszabb ez az időtartam, mert akkor már kiegészítő fogamzásgátlást kell használni ideiglenesen. Fontos, hogy felelősen alkalmazzuk: rendszeres nőgyógyászati és egyéb orvosi vizsgálatok mellett! Az arra érzékenyek esetén ugyanúgy trombózisveszélyt jelenthet, ugyanúgy, mint a fogamzásgátló tabletta szedése. Szintén ahhoz hasonlóan libidó-csökkenést válthat ki a nőknél, vagy egyéb mellékhatásokat tapasztalhatnak.

Ajánlott olyan nőknek, akik még nem szültek, ez mindenképpen előnye lehet a spirállal szemben, amit már szülésen átesett hölgyeknek javasolnak. Szokták úgy emlegetni, hogy „feledékeny nőknek” javasolt a használata amiatt, hogy nem igényel minden napos gondoskodást. Ez azonban így nem igaz, havonta kétszer foglalkozni kell vele, és aki tényleg feledékeny, az állítsa be a telefonján az emlékeztetőt, az alkalmazás értesítőt, vagy vésse jól a naptárába, hogy mikor kell felhelyezni és levenni a hüvelygyűrűt. Onnantól pedig szabad a szerelem! Azt azért ne feledjük, hogy nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. 

Fotó:
pixabay.com

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.