Menü

A védekezés praktikus módja a hüvelygyűrű

Nehéz megtalálni a legjobb védekezési módot a nem kívánt terhesség megelőzésére. Manapság már sokféle lehetőség áll rendelkezésre, természetesen mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Cikkünkben most a hüvelygyűrűt mutatjuk be, őszintén vallva a pozitív és negatív tulajdonságairól is.

Elsősorban azoknak ajánlják a használatát, akik a kényelmes fogamzásgátlás mellett voksolnak, és nem akarnak minden nap foglalkozni a gyógyszer bevételével, vagy minden szexuális együttlét alkalmával az óvszer használatával. A hüvelygyűrűt első alkalommal a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd a ciklusnak megfelelően 21 nap múlva levenni. Ekkor jelentkezik a „mesterséges” menzesz, majd 7 nap múlva kell újra felhelyezni a hüvelygyűrűt. Ez azt jelenti, hogy a havi vérzésen kívüli 3 hétben egyáltalán nem kell vele foglalkozni, ráadásul a menstruáció időpontja is módosítható vele. (Pl. nem feltétlenül jelentkező kisebb pecsételő vérzést leszámítva kimaradhat a menzesz, ha a 21 nap elteltével kivesszük a hüvelygyűrűt, majd azonnal egy újat helyezünk fel.) Természetesen ezzel nem szabad „visszaélni”, mert ha túl gyakran alkalmazzuk, akkor rendesen összezavarhatjuk vele a szervezetünket. A hüvelygyűrű is hormonális fogamzásgátlást jelent, úgynevezett többkomponensű eszköz, viszont a tablettához hasonlítva előnye, hogy nem terheli a májat. Ezért májbeteg nőknek is ajánlják a használatát.

Néhányan a hátrányára írják, hogy érezni lehet a szexuális együttlét közben, de legtöbben azt állítják, hogy ez nem zavaró. Akinek mégis bosszantó lenne, az az együttlét idejére kiveheti a hüvelygyűrűt, a lényeg, hogy 3 óránál ne legyen hosszabb ez az időtartam, mert akkor már kiegészítő fogamzásgátlást kell használni ideiglenesen. Fontos, hogy felelősen alkalmazzuk: rendszeres nőgyógyászati és egyéb orvosi vizsgálatok mellett! Az arra érzékenyek esetén ugyanúgy trombózisveszélyt jelenthet, ugyanúgy, mint a fogamzásgátló tabletta szedése. Szintén ahhoz hasonlóan libidó-csökkenést válthat ki a nőknél, vagy egyéb mellékhatásokat tapasztalhatnak.

Ajánlott olyan nőknek, akik még nem szültek, ez mindenképpen előnye lehet a spirállal szemben, amit már szülésen átesett hölgyeknek javasolnak. Szokták úgy emlegetni, hogy „feledékeny nőknek” javasolt a használata amiatt, hogy nem igényel minden napos gondoskodást. Ez azonban így nem igaz, havonta kétszer foglalkozni kell vele, és aki tényleg feledékeny, az állítsa be a telefonján az emlékeztetőt, az alkalmazás értesítőt, vagy vésse jól a naptárába, hogy mikor kell felhelyezni és levenni a hüvelygyűrűt. Onnantól pedig szabad a szerelem! Azt azért ne feledjük, hogy nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. 

Fotó:
pixabay.com

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnánk. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Ha magas a koleszterinszint…

Mindig azt hittem az elhízott embereknek mutat magas koleszterinszintet a vérképe, míg a vékony, szálkás, sportoló férjem véreredményét meg nem láttam. A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

A fényes haj titka

A szépségápolás során a bőr mellett a haj kapja a legnagyobb szerepet. A kezelése során a termékek mellett a használati módra is érdemes odafigyelni.