Menü

A védekezés praktikus módja a hüvelygyűrű

Nehéz megtalálni a legjobb védekezési módot a nem kívánt terhesség megelőzésére. Manapság már sokféle lehetőség áll rendelkezésre, természetesen mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Cikkünkben most a hüvelygyűrűt mutatjuk be, őszintén vallva a pozitív és negatív tulajdonságairól is.

Elsősorban azoknak ajánlják a használatát, akik a kényelmes fogamzásgátlás mellett voksolnak, és nem akarnak minden nap foglalkozni a gyógyszer bevételével, vagy minden szexuális együttlét alkalmával az óvszer használatával. A hüvelygyűrűt első alkalommal a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd a ciklusnak megfelelően 21 nap múlva levenni. Ekkor jelentkezik a „mesterséges” menzesz, majd 7 nap múlva kell újra felhelyezni a hüvelygyűrűt. Ez azt jelenti, hogy a havi vérzésen kívüli 3 hétben egyáltalán nem kell vele foglalkozni, ráadásul a menstruáció időpontja is módosítható vele. (Pl. nem feltétlenül jelentkező kisebb pecsételő vérzést leszámítva kimaradhat a menzesz, ha a 21 nap elteltével kivesszük a hüvelygyűrűt, majd azonnal egy újat helyezünk fel.) Természetesen ezzel nem szabad „visszaélni”, mert ha túl gyakran alkalmazzuk, akkor rendesen összezavarhatjuk vele a szervezetünket. A hüvelygyűrű is hormonális fogamzásgátlást jelent, úgynevezett többkomponensű eszköz, viszont a tablettához hasonlítva előnye, hogy nem terheli a májat. Ezért májbeteg nőknek is ajánlják a használatát.

Néhányan a hátrányára írják, hogy érezni lehet a szexuális együttlét közben, de legtöbben azt állítják, hogy ez nem zavaró. Akinek mégis bosszantó lenne, az az együttlét idejére kiveheti a hüvelygyűrűt, a lényeg, hogy 3 óránál ne legyen hosszabb ez az időtartam, mert akkor már kiegészítő fogamzásgátlást kell használni ideiglenesen. Fontos, hogy felelősen alkalmazzuk: rendszeres nőgyógyászati és egyéb orvosi vizsgálatok mellett! Az arra érzékenyek esetén ugyanúgy trombózisveszélyt jelenthet, ugyanúgy, mint a fogamzásgátló tabletta szedése. Szintén ahhoz hasonlóan libidó-csökkenést válthat ki a nőknél, vagy egyéb mellékhatásokat tapasztalhatnak.

Ajánlott olyan nőknek, akik még nem szültek, ez mindenképpen előnye lehet a spirállal szemben, amit már szülésen átesett hölgyeknek javasolnak. Szokták úgy emlegetni, hogy „feledékeny nőknek” javasolt a használata amiatt, hogy nem igényel minden napos gondoskodást. Ez azonban így nem igaz, havonta kétszer foglalkozni kell vele, és aki tényleg feledékeny, az állítsa be a telefonján az emlékeztetőt, az alkalmazás értesítőt, vagy vésse jól a naptárába, hogy mikor kell felhelyezni és levenni a hüvelygyűrűt. Onnantól pedig szabad a szerelem! Azt azért ne feledjük, hogy nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. 

Fotó:
pixabay.com

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.