Menü

Vigyázzon, kire bízza az egészségét!

Az utóbbi időben több negatív hír is bejárta a magyar sajtót, miszerint nagyon óvatosnak kell lennünk, ha az egészségünkről van szó. Hallhattunk a fiatal énekesnőről, akinél nem diagnosztizálták időben a méhnyakrákot a drága magánrendelésen, valamint a Bajor Imrét is félrekezelő, magát neves szakembernek kiadó férfiról, aki hirdette: alternatív módszerével a rákot is gyógyítani tudja. Mint ismeretes, az ország legnagyobb bánatára ez nem sikerült neki.

Láthatjuk tehát, hogy akár orvosi, akár alternatív gyógyászati területen keresgéljük a gyógyulás, az egészségmegőrzés útját, akkor is beleakadhatunk nem megfelelő szakemberekbe, „sarlatánokba”.

Nem könnyű megállapítani, hogy ki a valóban jó szakember. A legnagyobb buktatót éppen az jelenti, hogy ezek a „gyógyítók” hitelesnek tűnnek: sok esetben drága, igényes rendelőkben fogadják a pácienseiket, doktori fokozattal, diplomával, gyakorlattal és szakértelemmel (vagy ennek állításával…) próbálják magukat eladni. Sajnos mint az a humoristát kezelő férfi esetéből is kiderült, hiába adják a nevüket hírességek, ismert emberek is ahhoz, hogy adott orvos/természetgyógyász jó szakember. Mindez sajnos nem közvetlen forrás, és nem tudhatjuk az ő történetük pontos hátterét.

Mit tehetünk? A legjobb, ha saját forrásokra hagyatkozunk. A szoros ismeretségi körünkből érdeklődünk jó orvosok, vagy szakemberek után, és olyan javaslatokat kérünk, akikkel az ismerőseinknek valós jó tapasztalatai vannak. Ezzel is ajánlott azonban óvatosan bánni, és inkább a tényleges közvetlen tapasztalatokra hagyatkozni. Az ismerős ismerőse már ferdített információforrás lehet, arról nem is beszélve, hogy távolról mindenki tud egy jó szakembert, akiről hallott valami érdekeset, ez azonban nem biztos, hogy hiteles információt jelent.

A másik megoldás lehet, ha orvosi körben kér segítséget, és a már ismert, megbízható orvosától, szakemberétől tudakozódik arról, hogy adott területen kit javasol, ki az, akit szívesen ajánl.

Éles helyzetben, műtétek előtt pedig érdemes kikérni több orvos, vagy alternatív gyógyász véleményét is párhuzamosan. „Több szem többet lát!” Ne tartsunk attól, hogy összezavarodunk a sok információtól. Ha a vélemények egymástól eltérőek, az máris jelzésértékű, hogy valahol hiba csúszott a diagnózisba, vagy a javasolt kezelési módszerbe.

Mindezzel talán elkerülhető, hogy magát hitelesnek mondó, de a valóságban felületes, vagy „kuruzsló” jelzőkkel illethető szakemberekre bízzuk az egyik legnagyobb kincsünket, az egészségünket.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?