Menü

Védőnők is szűrhetik- Méhnyakrák

Egészségünk megőrzése szempontjából fontos témára hívja fel a figyelmünket az elmúlt hetekben a sajtó, a méhnyak rák elleni kampányoltásokat idén ősztől kezdték meg az iskolákban.

A védőoltás, mint ismeretes nem szünteti meg, de jelentősen csökkenti a méhnyak rák kialakulásának kockázatát. Az oltás mellett a rendszeres szűrővizsgálat is fontos bázisa lehet a betegség megelőzésének, de sajnos itthon kevesen járnak nőgyógyászati vizsgálatra, főleg a kisebb településeken, ahol nem is érhető el helyben nőgyógyászati rendelés.

Az ÁNTSZ éppen ezt a tendenciát felismerve azonban már 2008-ban elindított egy olyan programot, melynek keretén belül méhnyakrákszűrésre készítettek fel védőnőket, így jóval hatékonyabbá vált a célcsoport elérése.

A tervek szerint 2015-től akár védőnői feladattá válhat a méhnyakrákszűrés, amely még inkább előmozdíthatja a betegség visszaszorítását, mivel az időben észlelt méhszáj körüli elváltozás gyógyítható.

Ez a program azért „hatásos”, mert a védőnői hálózat minden települést lefed, közvetlenebb kapcsolatban állnak a lakossággal, így valóban hatékonyabban érik el azokat a nőket, akik egyébként nem járnak nőgyógyászhoz, és nem vesznek részt szűrővizsgálaton. Nemcsak „helybe jön” a szűrés, hanem ingyenes is, ami szintén nem elhanyagolható szempont, hiszen a magán nőgyógyászati vizsgálatok nagyon drágák, korábban pedig a szűrést csak 3 évenként támogatta az állam.

A megelőzés fontosságát hangsúlyozza az a tény is, hogy a 45 év alatti nők körében a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos betegség, és hazánkban is több ezer méhnyakrák- megelőző műtétet végeznek el évente. 

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.