Menü

Az alkohol és a szív

„Az alkohol tartósít” – szokták mondogatni huncut mollyal az idősebb, „rutinos piások”. Mindenki tudja, hogy ez butaság, az viszont nem, hogy az alkoholnak igenis van egészségvédő hatása.

Persze, mint mindig, ezúttal is a mértéknél lyukadunk ki. Az alkoholos italok, például bor, és még a tömény ital is lehet szíverősítő, de csak bizonyos keretek között. Ezek a keretek pedig igen szigorúak, napi egy-két (nők és férfiak) egységnyi italt jelentenek, azaz 1-2 pohár sört, 2-3 deciliter bort és 2-5 cent, 50 százalék alatti töményitalt. A nőknél természetesen a kevesebbet, a férfiak esetében a határérték felső részét kell érteni.

Ezeket az értékeket betartva az italok egészségvédő hatása érvényesülhet. Csökkenhet a különböző szív és érrendszeri megbetegedések kockázata, méghozzá azáltal, hogy növekszik az úgynevezett védő koleszterin, a HDL szintje, illetve hígul a vér.

Persze, valljuk be, az értékeket csak nagyon kevesen tartják be. A legtöbben vagy többet isznak az előírt mennyiségnél, vagy csak alkalmanként fogyasztanak alkoholt, de akkor nagyobb mennyiségben. Egyik verzió sem szerencsés. Az viszont biztos, hogy az értékekhez alkalmazkodni képesek statisztikái jók az említett megbetegedéseket illetően.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett szívünk védelméért sokat tehetünk azzal, hogy leszokunk a dohányzásról, amely több szempontból is kártékony.

Fotó:
pixabay.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.