Menü

Csontritkulás megelőzésének „titka”

A kalcium mellett, újabb vitaminról derült ki, hogy kulcsszerepe lehet a csontritkulás elleni küzdelemben. A K2 vitamin, a legújabb kutatások szerint nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kalcium valóban beépüljön a csontokba.

Átlagosan 30-35 éves kor után a csontozat veszít erejéből, és lassan elkezd leépülni. Ennek a folyamatnak hosszú éveken keresztül nincsenek tünetei, de idősebb korra jelentősen ronthatja az életminőséget. A kalcium önmagában pedig nem elégséges hogy megelőzzük a csontritkulást, derül ki a legújabb kutatásokból.

A kalcium ugyanis csak nehezen szívódik fel és fejti ki csontvédő hatását. Ráadásul az önmagában szedett kalcium lerakódhat az erekben, és rossz esetben még akár érszűkülethez, és szívinfarktushoz is vezethet.

A kalcium ilyen jellegű mellékhatásai tekintetében értékelődik fel a K2 vitamin szerepe, mely gyakorlatilag „elirányítja” a vitamint a csontokhoz, vagyis segíti annak hatékony felszívódását és beépülését a csontokba.

A szakértők szerint az igazán hatásos védelem titka a csontritkulás ellen, a K2-vitamin, a D-vitamin, és a kalcium kombinációja, így együttesen komoly szerepük lehet a megelőzésben, illetve a folyamat visszafordításában.

Tulajdonképpen a D-vitamin a kalcium felszívódását segíti elő, a K2 vitamin pedig a csontba épülését, egyúttal pedig megakadályozza a kalcium erekben történő lerakódását, és annak káros következményeit.

Mivel ma már étrendünk kevésbé tartalmazza ezeket a fontos vitaminokat, érdemes olyan készítményt vásárolnunk csontjaink védelmének érdekében, melyek az említett három vitamint kombinálva tartalmazzák.

Fotó:
pixabay.com

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.