Menü

Legyünk kritikusak a „csodaszerekkel” szemben!

Közhely, de nagyon igaz, hogy a beteg ember az utolsó szalmaszálba is kapaszkodik, a mondvacsinált „csodaszerek” mágnesként vonzzák a problémájukra megoldást kereső, laikus, reménykedő embereket.

És ez alól kevés kivitel van. Vagyis nem kell ahhoz halálos betegségben szenvednünk, hogy higgyünk, hinni akarjunk a gyógyulást, egészséget ígérő szerekben. Pedig erre a „hitünkre” kész iparág épült, álhírek és tévhitek sokasága kering, olyan „gyógymódok” és „gyógyszerek” körül, melyek valójában hatástalanok, és hiteltelenek. De az üzlet, az üzlet, és a laikus, gyógyulni vágyó, hiszékeny emberek megtévesztése az igazán jó üzlet.

Azoknak, akik tudatosabban szeretnék laikusként is értelmezni az interneten terjedő egészségügyi híreket, hiteles támpontot adhat többek között a Ködpiszkáló című blog. A blogot hozzáértő szakemberek (vegyész, biológus, gyógyszerész) írják, így segítenek tisztán látni az egészségünkkel kapcsolatos hitek és tévhitek között.

A blog igyekszik felkelteni egészséges szkepticizmusunkat olyan megtévesztő hírek, termékek iránt, melyek hiteltelenek, és szakmailag megalapozatlanok. Tipikus (gyanakvásra okot adó) termékek például, melyek egzotikus országból származó, titkos csodaszerként vannak reklámozva. Sajnos egy jó marketinggel akár fél évig is „élhetnek” olyan termékek, melyek valójában nem hatásosak, de sok ember dől be a propagandának és vásárolja meg őket.

Nem könnyű, de próbáljunk meg némi kritikát gyakorolni ezekkel a „csodaszerekkel” szemben, az említett blogon keresztül például bepillantást kaphatunk azokba a kommunikációs trükkökbe, melyek segítségével teljesen hatástalan gyógymódokat, gyógyszereket adnak el a laikus, gyógyulni vágyó embereknek.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?