Menü

Miért olyan gyakori a szemszárazság?

A szemszárasság nagyon gyakori probléma és összefügg azzal, hogy egyre többen ülnek egyre többet a különböző monitorok előtt. Persze nemcsak a digitális eszközök lehetnek a ludasak a dologban.

A szemszárazság elsősorban, alapesetben azoknál alakul ki, akiknél nem termelődik elegendő mennyiségű könny, vagy a könny minőségével, összetételével akad probléma. A pislogással vékony könnyréteget terítünk szét a szemünkön, amely így védve van a kiszáradástól. Kutatások bizonyítják, hogy a monitort bámulva kevesebbet pislogunk, azaz könnyedén előfordulhat, hogy szemünk nem kapja meg a megfelelő védettséget. A számítógépek, különböző digitális eszközök mellett a fűtés és hűtés (azaz a klíma) is hátrányt jelentő tényező, ugyanis ezek „segítenek” a könny gyorsabb elpárolgásában.

A szemszárazság a tapasztalatok szerint egyre gyakrabban alakul ki olyanoknál, akiknek eredendően nincsen szervi baja. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a napi több óra számítógépezés esetén mindenképpen tartsunk pihenőt, óránként legalább tíz percet. Természetesen az sem mindegy, hogyan használjuk ezeket az eszközöket. A monitortól való távolság mellett az is fontos, hogy az eszköz valamivel legyen a szemvonalunk alatt, ha felfelé nézünk nagyobb felületen párolog a védő könny.

A szemszárazság amellett, hogy kellemetlen, különösebb problémát nem okoz. Igen ám, de a probléma könnyedén átmehet gyulladásba, amit már jóval nehezebb kezelni, ráadásul a szemünk állapota még tovább rosszabbodhat.

A felnőttek munkája az egy dolog, vagy lehet vele kezdeni valamit, vagy nem, de a szemszárazság veszélyét figyelembe véve fontos intelem, hogy gyerekeket nem szabad órákra a különböző monitorok előtt hagyni.

Fotó:
pixabay.com

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.