Menü

Nemcsak esztétikai probléma: a foghiány

A fogvesztés nemcsak esztétikai probléma, a tartós fogatlanság ugyanis károsan hat szervezetünkre több szempontból is.

A megfelelő szájhigiénia, fogápolás elengedhetetlen feltétele, hogy megőrizzük fogaink épségét, és hogy elkerüljük a fogvesztést. Ha pedig megindul egy nagyarányú fogvesztés, akkor a fogpótlás nem csak esztétikai szempontból válik kívánatossá.

A tartós fogatlanság hatására ugyanis, a fogak funkcióját a nyelv veszi át, amely ennek hatására megerősödik, és megnagyobbodik. Ráadásul a foghiány következtében az elégtelen rágás emésztési nehézségekhez,gyomorpanaszokhoz vezethet.

A hiányos fogsorból adódó másik igen kellemtelen probléma a beszédzavar, melynek megelőzés szintén a fogak pótlását teszi szükségessé.

Az állkapocsízületre is rossz hatással van a fogatlanság, bizonyos esetekben ugyanis az állkapocs eltolódik, és kényszerharapásos helyzetbe kerülhet. Mindez pedig olyan traumás fogsorzáródáshoz vezethet, mint például a buldogharapás, ami az alsó állkapocs rendellenes elhelyezkedését jelenti, korrigálása pedig műtétet vagy fogszabályozást igényel.

A fizikai problémák mellett azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hiányos fogsor, vagy teljes fogatlanságból adódó esztétikai probléma, bizony mentálisan és lelkileg is káros hatással lehet, hiszen nagyfokú önbizalomvesztéssel jár.

A megfelelő fogápolással az előzőekben tárgyalt problémák megelőzhetőek, de ha mégsem tudjuk elkerülni a fogvesztést, ne habozzunk mindent megtenni fogaink pótlása érdekében.

Fotó:
pixabay.com

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.