Menü

Tavaszi fáradtság egész évben?

Mindenki ismeri a tavaszi fáradtság jellegzetes érzését, pedig az energia elvesztése nemcsak abban az év eleji időszakban van jelen. Mi az oka annak, ha elfogy az erőnk?

Az úgynevezett tavaszi fáradtság egy tipikus, jól ismert közhely. Azért alakul ki, mert a téli hónapokban rendszerint kevesebb értékes tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe, kevesebbet mozgunk, és kevesebb napfény éri testünket. Szinte mindenki ismeri ezt a jellegzetes energiahiányos érzést, igen ám, de nemcsak tavasszal, hanem az év más szakaszából is. Vajon mi ennek az oka? Mitől alakul ki?

A kialvatlanság túl kézenfekvő ok, de attól még igaz. A megfelelő mennyiségű (és minőségű) alvás sokkal fontosabb annál, mint ahogyan azt sokan gondolják.

Természetesen a táplálkozás itt is döntő jelentőségű. Szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű folyadékra és olyan ételekre, amelyek táplálóak és vitamindúsak, hiszen hosszabb távon ezek biztosítják a frissességet. Kerülni kell a túl sok cukor és szénhidrát bevitelét. Ezek gyorsan juttatnak energiához, hosszabb távon azonban ellentétes hatást váltanak ki.

A mozgás fontossága szintén elég banális magyarázatnak tűnik. Azonban ha valaki nem hisz benne, nyugodtan tegyen próbát. Lehet, hogy közvetlenül a futás, vagy a biciklizés után iszonyatos fáradtnak érezi majd magát, ha jól csinálja, némi idő elteltével ez átfordul igazi, belső feltöltöttségbe.

A kimerültség persze lehet kóros is, azaz okozhatja valamilyen betegség, fertőzés, gyulladás is.

Természetesen nem szabad kihagyni a lelki fáradtságot, ami kihat a testünkre is. A stressz, a túlhajszolt életmód könnyedén okozhat általános levertséget, fizikai fáradtságot.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.